Jak dál prodávat sudové víno?

Poslední dobou se množí dotazy, jak dál prodávat sudové víno. Vinárníci či kavárníci prodávající víno tzv. přes ulici diskutují nad novelou vinařského zákona, která nabyla účinnosti 1. dubna 2017.

Při svém obchodním rozhodování se však většinou opírají o manuály, kterými je vybavili jejich dodavatelé – velkoobchodníci s vínem. A v tom je kámen úrazu. Setkal jsem se s jedním případem, kdy manuál vinárníkům radí tak, aby to bylo výhodné pro dodavatele vína, rady v manuálu jsou neúplné, zavádějící a závěry v nich uvedené jsou v mnoha případech chybné. V konečném důsledku pak uživatelé manuálu nadávají na zákonodárce, co to zase probůh schválili.  

Předně, není pravda, že by bylo zakázáno prodávat sudové víno. Ať už od dubna 2017 nebo od ledna 2018. Prodávat sudové víno je možné i nadále, jen musí prodejce splnit požadavky vinařského zákona. Ve hře je pro prodejce několik variant prodeje různé administrativní a obchodní náročnosti. Prodává-li prodejce nyní sudové víno, měl by se pro některou z variant rozhodnout nejpozději do konce roku 2017.

Pokud se jako prodejce rozhodnete pro tzv. lehkou variantu, tedy že se nestanete Výrobcem nebo Příjemcem dle vinařského zákona, nemusíte nyní z administrativního pohledu učinit mnoho.

Jen pro úplnost je třeba restauracím, kavárnám a vinotékám připomenout, že bez ohledu na prodej vína existuje již dlouho povinnost (vedle živnostenské registrace) registrovat se jako potravinářský podnik u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prodej potravin je totiž považován za provozování tzv. potravinářského podniku.

Po 1. dubnu 2017 můžete i nadále prodávat sudové víno spotřebitelům, nejpozději však do 31. prosince 2017. Překročíte-li nyní (kdykoli do konce roku) při prodeji hranici 1.000 litrů sudového vína prodaného za 1 vinařský rok, musíte začít vést tzv. evidenční knihu dle vinařského zákona. Při této lehké variantě však pouze do konce roku 2017.

Už nyní byste ale měli mít na viditelném místě, například na baru, pro příchozího viditelnou cedulku s informacemi podle § 16 odst. 8 a 9 vinařského zákona (druh vína, název chráněného označení původu nebo chráněného zeměpisného označení, tradiční výraz, označení stáčírny, údaj o provenienci, údaje o alergenní složce, údaje o skutečném obsahu alkoholu, slovní vyjádření obsahu zbytkového cukru). Oficiální vzor cedulky není stanoven. Mít tyto informace pouze např. v nápojovém lístku nestačí.

Půjdete-li tedy i nadále tzv. lehkou variantou a nestanete-li se Výrobcem nebo Příjemcem dle vinařského zákona, končí pro Vás 31. prosince 2017 jakákoli možnost jakkoli nakládat se sudovým vínem. A sudové víno je takové, které není v obalu pro spotřebitele.

Od 1. ledna 2018 přejdete ze sudového vína na používání tzv. bag-in-boxů. Vedle toho i nadále samozřejmě nabízíte klasické lahvové víno. Bag-in-box musí být jednorázový, mít jeden otvor k plnění a nevyměnitelný výčepní ventil. Používáte-li bag-in-boxy, nemusíte vést tzv. evidenční knihu dle vinařského zákona.

Od 1. ledna 2018 máte několik možností prodeje z bag-in-boxů. Můžete spotřebiteli prodávat celé uzavřené bag-in-boxy, každý o velikosti až do 20 litrů. Víno z bag-in-boxů můžete dále také rozlévat do skleničky k přímé konzumaci. Víno z bag-in-boxů o velikosti až do 20 litrů můžete na žádost spotřebitele zabalit s sebou přes ulici do PET lahve. Objem prodeje jednomu zákazníkovi do PET lahve není limitován. PET lahev netřeba jakkoli označovat.

I nadále po 1. ledna 2018 musíte mít např. na baru pro příchozího viditelnou cedulku s informacemi podle § 16 odst. 8 a 9 vinařského zákona.

Majitelé cateringových firem mohou být při této variantě také v klidu. Stejné podmínky, tedy všechny výše uvedené možnosti prodeje z bag-in-boxů, platí i při výjezdu na catering mimo provozovnu. Pouze je potřeba mít s sebou cedulku s informacemi podle § 16 odst. 8 a 9 vinařského zákona a vhodně ji viditelně umístit k nabídce na cateringu.

Miloš Babiš,

poslanec Parlamentu České republiky

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info