Souhrn událostí uplynulých dní 19.5. - 21.5.2017

Potravinová soběstačnost Slovenska podle tamní komory klesá

Slovensko není potravinově soběstačné a od dosažení tohoto cíle se stále více vzdaluje. Upozornila na to dnes tamní potravinářská komora (PKS), podle které zastoupení domácích potravin na pultech slovenských obchodních řetězců neustále klesá.

Spláchněte to Dešťovkou! Příjem žádostí startuje už za 11 dní, lidem pomůže nový seznam obcí v suchých oblastech

V pondělí 29. května 2017 odstartuje revoluční celorepublikový dotační program pro boj se suchem – Dešťovka s dotací na hospodaření s dešťovou vodou až 50 procent. Lidé mohou získat dotaci na nádrže zachycující dešťovou vodu k využití na zálivku i ke splachování nebo na přečištění a využití šedé vody v domácnostech.

Schodek agrárního obchodu se ve čtvrtletí zlepšil o 1,7 miliardy

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos v 1. čtvrtletí meziročně snížil o 1,7 miliardy korun na 5,2 miliardy Kč. Celkový obrat klesl o 2,5 procenta na 104,2 miliardy korun. Agrární vývoz klesl o 0,4 miliardy korun na 49,5 miliardy, dovoz však klesal rychleji, meziročně o 2,1 miliardy korun na 54,7 miliardy.

Mrazy zničily ovocnářům čtvrtinu úrody, škody jsou vyšší než loni

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 miliónů korun. Nejvíce na ně doplatily sady na Moravě. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent, uvedl v pátek předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info