Krkonoše prošly očistou, stovky lidí nasbíraly tři tuny odpadků

Kolem čtyř stovek dobrovolníků a pracovníků správy Krkonošského národního parku (KRNAP) vyrazilo sbírat pohozené odpadky v nejvyšších českých horách v rámci akce Čisté Krkonoše. Úklid se týkal i Sněžky. Dohromady sesbírali na tři tuny odpadků.

Sběrači se museli předem nahlásit. Ráno se sešli na šesti územních pracovištích správy KRNAP, kde dostali pracovní rukavice a pytle na odpad. Odpad po turistech sbírali po celých horách, především podél hlavních turistických cest.

Původně se akce měla konat již 22. dubna, ale kvůli sněžení ji organizátoři přesunuli na tuto sobotu. Pytle s odpadky sběrači mohli snést do údolí nebo je podle dohody nechat na křižovatce cest či u boudařů. Pracovníci KRNAP pak pytle odvezou. Loni se při akci Čisté Krkonoše posbíralo kolem deseti tun odpadu.

Nejčastějšími odpady bývají papírové kapesníčky, plastové lahve, nápojové plechovky, hygienické potřeby, igelitové pytlíky či obaly od různých energetických gelů. „Lidé si myslí, že sníh všechno skryje, ale na jaře všechny špinavé odpadky vylezou na povrch,“ řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Hodně odpadků je tradičně i kolem česko-polské hranice, mnoho z nich má podle mluvčího polské etikety.

Krkonošský národní park vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55 000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou.

Nejpřísněji chráněná první zóna má téměř 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen pouze po značených cestách.

AUTOR ČT24

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info