Víkend bude slunečný a teplý, ovšem pozor na slunce. Index UV záření výrazně stoupne

Podle předpovědi meteorologů přijde o víkendu do Česka slunečné a poměrně teplé počasí, lidé by se však měli mít před sluncem na pozoru. Ozonová vrstva, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi, totiž v sobotu nad Českem výrazně zeslábne. UV index, jenž definuje intenzitu ultrafialového záření, tím výrazně stoupne. Nejvýraznějších hodnot dosáhne v poledne a i brzkých odpoledních hodinách a to jak na horách, tak v nížině. Meteorologové i lékaři proto doporučují chránit pokožku lehkým oblečením a krémy.

Kolem poledne dosáhne hodnota UV indexu v nížinách až 7,5 bodu, což je hodnota označovaná jako vysoká. Běžná polední hodnota v této roční době dosahuje 6,5 bodu, ve čtvrtek činila 6,3 bodu. Na horách pak budou sobotní hodnoty UV indexu ještě vyšší, mezi osmi až 8,5 body.

Krém nejméně faktor 30

Při takto vysokých hodnotách UV indexu se doporučuje zejména omezit pohyb venku mezi jedenáctou až patnáctou hodinou. Při pobytu venku by se lidé měli natřít krémem s ochranným faktorem alespoň 30. Výběr krému s UV ochranou záleží na typu kůže. Při prvním pobytu na slunci nechráněná pokožka zčervená asi po dvaceti minutách. Zrak by si lidé měli chránit slunečními brýlemi s UV filtrem.

UV index v Česku měří tři stanice. Umístěny jsou v Hradci Králové, Košeticích na Pelhřimovsku a Kuchařovicích na Znojemsku. Hodnota UV indexu je podle rozsahu členěná od nízkého stupně rizika, s hodnotami do 2 bodů, po extrémní riziko, kdy index přesahuje 11 bodů.

„Tlaková výše nad střední Evropou postoupí k východu a po její zadní straně bude do Česka postupně proudit teplý vzduch od jihu,“ předpověděli ve čtvrtek meteorologové. Od soboty se tím výrazně sníží množství celkového ozonu. Jeho množství klesne o patnáct až dvacet procent pod dlouhodobý normál.

Rakoviny kůže výrazně přibývá

Ultrafialové záření se skládá ze tří složek typu A, B a C. UVC záření na Zemi prakticky nedopadá a je zadrženo ochrannou vrstvou ozonu. UVB záření způsobuje spálení kůže, avšak neproniká sklem. UVA záření je zodpovědné za předčasné stárnutí pokožky a proniká sklem. UV záření je příčinou rozvoje různých typů kožní rakoviny.

Rakoviny kůže v Česku přibývá, přičemž melanomů se ročně odhalí na dva a půl tisíce. Jde o 23 až 25 případů na sto tisíc obyvatel, zatímco před 30 lety to byly tři případy na stejný počet lidí.

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info