Samosběrné plantáže jsou v kurzu. První košíky jahod si sběrači už odnesli
07.06.2017 | Denik.cz
Samosběr jahod se stal poslední dobou u lidí velmi oblíbeným. Není tedy divu, že jakmile se na některých místech letos prvně otevřely brány pro veřejnost, sběrači neváhali. A to natolik, že někde museli zase na dva dny zavřít, aby jahody stačily znovu dozrát.
Sezona samosběrné sklizně byla před pár dny zahájena na některých plantážích v Praze i středních Čechách. Tam, kde jahody zatím nedozrály, se dveře veřejnosti otevřou už tento víkend nebo nejpozději příští týden.
Ze čtyř polí, která v Praze samosběr nabízejí, zahájil sezonu jen Schwenk v Uhříněvsi. Tam si lidé mohli poprvé v letošním roce přijít jahody nasbírat již v pondělí. A zájem rozhodně byl. „Přišlo opravdu hodně lidí. Až nás to překvapilo, když jsme sezonu teprve zahájili. Za ten jeden den se u nás nasbírala jedna tuna jahod," říká Simona Horká ze Schwenku.
Kilo nasbíraných jahod vyjde při samosběru na 60 korun. Což je o deset korun více než loni. „Slýchávám od zákazníků, že jsme dražší než ostatní. Předpokládám ale, že cena půjde postupem času dolů," uvedla Horká.
Na tomto místě bude samosběr fungovat přibližně do 20. července, jelikož odrůdy jahod jsou namíchané tak, aby bylo pořád co sbírat.
To jahody v Kunraticích na své sběrače teprve čekají, musí zkrátka ještě dozrát. Ty zralé kousky zatím sbírají pracovníci sami. „Až ve chvíli, kdy to nestíháme sbírat, otevřeme pole pro veřejnost," konstatuje Václav Macháček z Kunra-tických-jahod.
Samosběrné plantáže v Kunraticích by se měly pro veřejnost otevřít o víkendu nebo nejpozději začátkem příštího týdne. „Zahájení plánujeme pravděpodobně na tuto neděli 11. června, ale vše se ještě uvidí, záleží na počasí," vysvětlila Jana Jakoubková z Kunratických jahod.
Středočeši mají k dispozici celkem dvanáct samosběrných míst.
Jedním z nich je zahradnictví Albaflor u Čelákovic. To během jednoho víkendu navštívily tři tisíce sběračů. Od zahájení sezony se tam sčesalo už devatenáct tun jahod.
Naopak Jahodárna Chmeliště své brány veřejnosti teprve otevře. A to už pozítří. „Provoz bude ale hodně omezen, protože nabídneme jen 150 až 200 kilogramů jahod, takže bych doporučoval předtím zavolat," upozorňuje Zdeněk Franc.
Autor: Andrea Grubnerová
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



