Ministr Jurečka: Nový nástroj pro veřejné zakázky, který prosazuje Ministerstvo pro místní rozvoj, je jako hodně předražený Trabant

Ministr Marian Jurečka je proti tomu, aby státní správa musela při zadávání veřejných zakázek povinně využívat Národní elektronický nástroj (NEN), jak to dnes předkládá na vládu Ministerstvo pro místní rozvoj. Systém je nepřehledný, drahý, nemá zajištěný smluvní rozvoj.

„Nejenom náš resort, ale ani další ministerstva zásadně nesouhlasí s povinným zavedením Národního elektronického nástroje. Nechali jsme si ho otestovat a zjistilo se, že s NENem trvá zadání veřejné zakázky až čtyřikrát déle, oproti elektronickému nástroji, který používáme dnes. Systém je uživatelsky nepřívětivý, musíte čekat desítky sekund, než se zobrazí nové okno,“ řekl ministr Jurečka. 

Ministerstvo souhlasí, že by bylo dobré, aby zájemci o veřejné zakázky od státní správy našli vše v jednom systému a nemuseli informace hledat na různých místech. NEN je ale neefektivní nástroj, který vše nejenom státní správě, ale i zájemcům o veřejné zakázky zkomplikuje. Ministerstvo pro místní rozvoj přitom podle jedné varianty navrhuje, aby ministerstva přešla povinně na NEN už od 1. 7. 2017.  

„Náklady na NEN dosáhly zatím přibližně půl miliardy korun, ale když se podíváme na to, jaké problémy jsou s jeho používáním spojené, klidně bych ho přirovnal k opravdu hodně předraženému Trabantu,“ řekl ministr Jurečka.

Zásadní výhrady Ministerstva zemědělství jsou:

  • Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nezajistilo migraci dat z dosud využívaných e-tržišť na NEN, přestože ji slíbilo bezplatně zařídit. Nemá ani smlouvy o přenosu dat, nemá tedy žádnou právní záruku, že provozovatelé dosavadních e-tržišť svoje stránky jednoduše nevypnou, až jim už 30. června 2017 skončí smlouva, kterou mají s MMR.
  • NEN je nejistý nástroj, využívá zastaralou technologii, kterou bude jeho výrobce podporovat jen do roku 2021.
  • NEN není dosud využíván jako e-tržiště. Počet dodavatelů veřejných zakázek přes NEN je pouze 354, zatímco na elektronických tržištích jsou to desítky tisíc.
  • NEN je pomalý a uživatelsky nepřívětivý. Je obtížné v něm něco najít, dodavatelé se v něm budou špatně orientovat, což povede k jejich menšímu zájmu a k nižší konkurenci mezi firmami, tím pádem se zadávání zakázek pro státní správu zdrží a bude dražší.

Vláda přitom není vůbec povinna NEN zavést. Elektronickou komunikaci, jak ji požadují evropské směrnice, naplňují všechny certifikované elektronické nástroje, které potvrdí MMR.

Elektronická tržiště slouží státu k transparentnímu vyhlašování veřejných zakázek, o které soutěží dodavatelé. Stát tímto způsobem poptává například kancelářské potřeby, počítače, úklidové služby nebo auta. Podle zákona se musí data o zakázkách od určité hodnoty uchovávat nejméně 10 let.

 

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info