Austrálie vybije v rozsáhlé části země kočky a vytvoří území bez nich

V polovině června odstartoval v Austrálii projekt, který má ochránit řadu původních druhů v zemi proti kočkám. Ty jsou nejobávanějším predátorem pro řadu menších zvířat. Vznikne obrovská oblast v poušti, kde žádná kočka nebude.

Oblast, jejíž rozloha činí 69 tisíc hektarů, ochrání vysoký plot. Uvnitř budou pobity všechny zdivočelé kočky, které tam žijí – podle odhadů jich mohou být stovky až tisíce. Nové kočky by neměly být schopné plot překonat.

Za projekt zodpovídá organizace Australian Wildlife Conservancy (AWC). Ta poté, co z této oblasti zmizí kočky, doveze do rezervace zástupce asi 10 druhů zvířat z ostrovů i dalších míst, kde ještě ohrožení tvorové žijí. Vědci doufají, že by se v chráněném prostoru mohl počet vybraných zvířat brzy zdvojnásobit.

„Dá se říct, že všech menších a středně velkých zvířat ve střední Austrálii i na ostrovech v poslední době dramaticky ubylo,“ uvedl Atticus Fleming z AWC. Hlavním viníkem jsou kočky. „Když dorazili do centrální Austrálie první Evropané, popisovali, jak je plná zvířat. Divoké kočky a lišky z ní ale udělaly město duchů,“ dodal Fleming. Zabíjení koček

V první fázi, poté co příští rok skončí výstavba plotu, bude humánním způsobem utraceno asi 400 koček. Nahradí je nejprve mravencojedi žíhaní a klokani černonozí, které později doplní další ohrožení vačnatci.

V celé Austrálii dnes zdivočelých koček žije několik milionů a představují zatím globálně neřešitelný problém. Každá kočka zabije denně průměrně sedm zvířat, takže dopad na ekosystém kontinentu je enormní.

AUTOR kar

zdroj: ČT24

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info