V Praze vládnou netradiční příchutě zmrzliny
20.06.2017 | Denik.cz
Pryč jsou doby, kdy obyvatelé metropole měli na výběr mezi jahodovou, čokoládovou a vanilkovou. Stále častěji objevují chutě jako černá zmrzlina s čokoládovým prachem či zázvorová.
V posledních pěti letech se nabídka zmrzliny v Praze výrazně pozvedla a otevřelo se hned několik zajímavých míst. „Já si potrpím na experimentování se zajímavými příchutěmi jako slaný karamel, pálivá čokoláda nebo esenciální oleje," prozradil italský šéfkuchař žijící v Praze Riccardo Lucque. Stejně jako on to má v poslední době čím dát více obyvatel i návštěvníků metropole.
Lidé mohou ochutnat různé příchutěNová generace zmrzlinářů, jako je třeba pan Zmrzlinka (Jan Hochsteiger z Creme de la Creme), Riccardo Lucque nebo David Hrivňák (provozující Zmrzlináře na Vinohradech) proto s netradičními příchutěmi experimentuje.
Lidé tak u nich ochutnají i slaný arašíd, estragon, kaštany, skořicovou nebo mango s chilli. Ovšem vždy záleží i na štěstí. Nejlepší pražští zmrzlináři se totiž kromě stálic svých lístků rádi nechávají unášet i sezónní múzou a zákazníka vždy překvapí něčím novým.
Zmrzlina ve tvaru růžeMilovníci estetiky určitě ocení ledovou pochoutku v podniku Amorino na Malostranském náměstí. „Není sice nejlevnější, platíte ale i za umělecký dojem. Zmrzlinu zde aranžují do kornoutu tak, že vypadá jako rozkvetlá růže," radí italská gurmánka žijící v Praze Elisa Selmi.
A jak vypadá správné italské gelato? Podle Riccarda Lucque je stejně jako zbytek italské kuchyně postaveno na jednoduchosti a na prvotřídních surovinách. Za italské zmrzliny si kvůli dražším surovinám musí zákazníci připlatit, chuťový zážitek ale podle něj rozhodně stojí za to.
Autorka: MAGDALENA HAVLÍKOVÁ
Jak poznat dobrou zmrzlinu?
- Mezi nejoblíbenější typy zmrzliny se řadí ta italská, do které se používá zejména mléko, smetana a čerstvé ovoce a obejde se bez umělých barviv.
- Už na první pohled si tak zákazník podle barvy ve vaničkách může udělat přehled o tom, zda barva odpovídá spíše výrazným barvivům, nebo přirozené surovině příchuti. Dobře se to pozná třeba na pistácio-vé, která by rozhodně neměla být křiklavě zelená, ale spíše nazelenalá až do šeda.
- Námi oslovení zmrzlináři radí, abychom si všímali mimo jiné také čistoty stánku nebo provozovny.
- Zraku zákazníků by nemělo uniknout ani zacházení se servírovací lžící. Mají na ni speciální oplach, nebo ji namáčejí stále do stejné vody ve sklenici?
- Varovným znamením je i to, pokud je v chladicích pultech zmrzlina vyskládána do vysokých věží, které ani v tropických vedrech netají. Naznačuje to, že při výrobě používají levnější rostlinné tuky místo smetany, stejně jako stabilizátory a zahušťovadla. Průmyslově vyráběné zmrzliny poznáte i podle plastových vaniček. Ruční výroba se prodává ve většině případů v kovových nádobách.
Autor: Redakce
Další články v kategorii
- Slovensko se pře, zda je medvědů příliš. Zvířata táhne k lidem potrava (19.03.2024)
- Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu (19.03.2024)
- Protestní jízdy zemědělců ve středu povedou Olomoucí, Prostějovem a Přerovem (19.03.2024)
- Medvědi, rysi i vlci. Vrcholným predátorům se u nás daří, riziko představují minimální (19.03.2024)
- Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček (19.03.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.3.2024 (19.03.2024)
- V Královéhradeckém kraji loni klesla sklizeň cukrovky, brambor i pícnin (18.03.2024)
- Exotická perla socialistického hospodářství. Nad Hustopečemi kvetou mandloňové sady (18.03.2024)
- Ministerstvo zemědělství: Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu nezjistila chyby při vyplácení dotací a kontrolách jejich využití (18.03.2024)
- Sekvojovcům obrovským se nejvíce daří v Británii. V jejich domovské Kalifornii je ohrožují změny klimatu (18.03.2024)