Základem je svobodná volba

V duchu dlouhodobých stanovisek Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) směřujících nejen k podpoře rodinného hospodaření, ale celkově i svobodného podnikání se neslo jednání 19. valné hromady této stavovské organizace, které se uskutečnilo v úterý 13. června v Domě kultury Máj v Pelhřimově. Kromě delegátů z více než 40 regionálních organizací a členských svazů ASZ ČR se ho zúčastnila i řady hostů - zástupců státních institucí a partnerských organizací.

O nutnosti vytváření lepších podmínek pro malé a střední podnikatele a živnostníky hovořil ve své zprávě, kde zmínil i založení Podnikatelské charty, na kterém se ASZ ČR dohodla se Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR, předseda Asociace Josef Stehlík. „Uplynulé období, ve kterém se naše organizace snažila zastupovat a hájit zájmy svých členů - sedláků, proběhlo zcela bez pochybností v době, kdy došlo k největší kumulaci opatření, která zásadním a především negativním způsobem ovlivňují podmínky pro živnostníky a malé i střední podnikatele,“ řekl Josef Stehlík.

Nakolik bude nutné za svobodu obecně skutečně bojovat, ostatně ukázala i dvě vyjádření z týdne, kdy se valná hromada konala. Autorem prvního z nich je předseda Senátu Milan Štěch, který navrhl zdvojnásobit zdravotní a sociální odvody osobám samostatně výdělečně činným, aby část z nich donutil přejít do zaměstnaneckého poměru, a označil je za „pseudopodnikatele”. To nový prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek pouze oprášil návrh svého předchůdce na povinné členství zemědělců v této organizaci a označil ho za jeden za svých cílů, které si pro své tříleté funkční období v jejím čele vytyčil.   

Teze ministerstva versus stanoviska Asociace

Ze zástupců státní správy vystoupila na jednání valné hromady ředitelka odboru přímých plateb ministerstva zemědělství Kateřina Bělinová, která informovala o vývoji Společné zemědělské politiky po roce 2020 včetně představení tezí MZe, ke kterým patří zachování rovnosti podmínek v rámci přímých plateb a PRV. Asociace naopak považuje zastropování a výraznější degresivitu přímých plateb při současném sledování majetkově propojených podniků za zcela nevyhnutelná opatření, kterých se Česká republika již v žádném případě nemůže vyvarovat. Ve svých stanoviscích, která ministerstvu již dříve zaslala, preferuje také co nejrychlejší zavedení režimu pro malé farmáře, zavedení redistributivní platby, ke které se v poslední době začíná přiklánět i samo MZe, a také nenavyšování obálky určené na platby vázané na produkci, tj, citlivé komodity, a to za předpokladu její plné alokace do oblasti živočišné výroby.   

O portfoliu podpor, které jsou administrovány prostřednictvím Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu, hovořil předseda jeho představenstva Zdeněk Nekula. Delegáti valné hromady se nejvíce zajímali o programy na podporu nákupu půdy, které rádi využívají, a u jejichž zrodu stála právě Asociace, naopak za nadbytečné a administrativně příliš složité považují poskytování komerčních úvěrů. „V loňském roce byl podpořen prostřednictvím PGRLF nákup cca 11 tisíc hektarů půdy. Aktuálně má fond téměř 10 tisíc klientů a 24 tisíc aktivních smluv a v letošním roce poskytne zemědělcům formou podpor pravděpodobně více než 2 mld. Kč,“ informoval Zdeněk Nekula.

Protierozní vyhláška - účinný nástroj, ne pouze administrativní opatření  

Návrhu protierozní vyhlášky, jejíž vznik Asociace podporuje v takové podobě, aby nebyla pouze administrativním opatřením s plošným dopadem na všechny, ale vskutku účinným nástrojem v boji proti erozi, se ve svém vystoupení věnoval náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. „Věřím, že sedláci nutnost přijetí takovéto normy, která naplňuje princip kvalitativní ochrany zemědělské půdy před ohrožením vodní erozí, pochopí. Rozhodně nejde o nástroj každoročního plošného kontrolování a byrokratické zátěže, ale řešení nepřijatelných a dlouhodobě opomíjených erozních událostí na velkých plochách, obhospodařovaných víceméně velkými zemědělskými podniky,“ uvedl náměstek Dolejský.

Přímé zapojení zástupců ASZ ČR do činnosti Asociace krajů ČR v rámci komise pro regionální rozvoj, zemědělství a podporu venkova nabídl sedlákům ředitel kanceláře této organizace Jan Hodovský. „Budeme velice rádi i za zpětnou vazbu ohledně fungování vyjednávání podmínek pro podporu zemědělců v jednotlivých krajích, nabízíme pomoc s propagací činnosti sedláků na různých výstavách a veletrzích,“ přislíbil Jan Hodovský.

Data o zemědělství České republiky v mezinárodním srovnání v rámci EU, která v mnoha parametrech ukazují na životaschopnost menších farem, prezentoval ředitel odboru zemědělské statistiky ČSÚ Jiří Hrbek.

Potěšila vystoupení představitelů partnerských organizací Asociace, mezi něž patří dlouhodobě např. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR. Jeho předseda František Kučera zmínil zejména vzájemnou spolupráci při připomínkování legislativy, v poslední době hlavně novelu zákona o myslivosti z pera ministerstva zemědělství. „Prosazení novely ve stávající podobě si v tuto chvíli nepřejí snad již ani její předkladatelé,“ uvedl Kučera.

Společné postoje a principy zmínili i zástupci dalších organizací - člen Rady Svazu měst a obcí ČR Richard Janderka a viceprezident Společnosti mladých agrárníků ČR František Němec.

Usnesení na podporu rodinných farem 

Významná část jednání byla věnována diskusi delegátů jednotlivých regionálních sdružení a členských svazů s přítomnými hosty, ale i zástupci ASZ ČR. Valná hromada přijala řadu usnesení na podporu rodinných farem, která uložila k plnění Radě ASZ ČR, Předsednictvu, pracovním skupinám a hlavní kanceláři. Přehled usnesení bude v nejbližší době uveřejněn na webových stránkách Asociace.  

„Nejen zasedání valné hromady, ale i další setkání sedláků sdružených v naší stavovské organizaci jsou vždy ve znamení svobodného vyjádření svých názorů bez jakýchkoliv obav. A možná i to je jeden z aspektů, který toto sdružení dělá takovým, jakým je a odlišuje ho od ostatních. K tomu však nevede žádné povinné členství, jedině svobodná volba. A také pojmenování věcí tak jak jsou, bez příkras a populismů. Řešení příčin, nikoliv důsledků. Jedině tak lze být respektovanou organizací lidí, jejichž názory se vyplatí brát vážně a jejichž řady se stále rozrůstají,“ zhodnotil závěrem předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR a Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info