Ve čtvrtek zalije Česko vlna tropických veder: Zemědělci kvůli suchu sčítají škody

Meteorologové varují, že během čtvrtka vystoupá teplota na některých místech v Česku i nad 34 stupňů Celsia. Riziko vzniku požárů se tak z jižní Moravy a Ústeckého kraje rozšíří do dalších šesti krajů. Alespoň dočasné ochlazení má přinést studená fronta v noci na pátek. Sucho a přetrvávající vedra sužují kromě jiných i zemědělce: mnoha plodinám se nedaří a neroste ani tráva, potřebná pro zvířata.

Největší vedra hrozí ve čtvrtek v západních a středních Čechách a také v Praze. Tam může teplota vystoupat až nad 34 stupňů. Na většině území Čech a na jižní a střední Moravě se rtuť teploměru vyšplhá nad 31 stupňů Celsia.

„Počasí v Česku bude ovlivňovat rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu nad jihozápadní a jižní Evropou. Ve čtvrtek večer postoupí ze západní do střední Evropy studená fronta, před kterou k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Vzhledem k velkému horku by lidé měli omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Děti či zvířata by neměly zůstávat na přímém slunci či ve stojících automobilech.

Důležité je dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, a to zejména neperlivých. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

Zatím nejteplejším dnem letošního roku bylo v Česku úterý, kdy v Dobřichovicích u Prahy meteorologové naměřili 34,9 stupně Celsia. Čtvrtek ale bude podle meteorologů zřejmě ještě teplejší.

Riziko požárů se rozšíří do dalších šesti krajů 

V souvislosti s horkem a suchem přetrvává v Ústeckém a Jihomoravském kraji nebezpečí vzniku požárů. Od čtvrtka se riziko rozšíří i na většinu území Čech a jih Moravy. „Ojedinělé přeháňky a bouřky během dnešního dne a studená fronta v noci na pátek nebezpečí vzniku požárů pravděpodobně výrazněji nesníží,“ podotkl ČHMÚ.

Lidé by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Už během úterka vyjížděli hasiči ke stovce požárů, což je dvojnásobek denního průměru. K největším patřil požár lesního porostu v Boru u Skutče.

V noci na pátek i v pátek během dne přejde přes Česko zmiňovaná studená fronta, která přinese přeháňky a bouřky, většinou ale spadne jen pár litrů vody na metr čtvereční. Pouze v bouřkách to může být lokálně až kolem 20 litrů na metr čtvereční. Za frontou se ale rychle vrátí slunečné, suché a teplé počasí s velkým výparem – nebezpečí požárů proto o víkendu dál poroste.

Od neděle se teploty budou zase pohybovat kolem tropické třicítky, na jihovýchodě může být až 34 stupňů Celsia. Pravděpodobně až poslední den školního roku vlnu velmi teplého počasí ukončí.

Slunce spaluje na polích ječmen i hrách 

Velké sucho trápí mimo jiné farmáře v Krušných horách. Tráva, kterou suší na seno pro ovce, nenarostla do potřebné výšky. Podle agronoma Jana Jůzla je travní porost nízký a řídký. Velkokapacitní seník u Horského statku v Abertamech bude proto letos naplněn jen ze dvou třetin a zbytek sena musí farmáři dokoupit, což znamená odhadem 1,5 milionu navíc.

Škody ale sčítají zemědělci i v nižších polohách. Slunce spaluje na polích ječmen a bez vody se nedaří ani hrachu. „Zespodu už to začíná žloutnout, a přitom ještě na tom nejsou žádné lusky,“ upozorňuje agronomka zemědělského družstva Novosedly Ivana Krmelová.

Více práce mají v horkých dnech třeba i strážci šumavského parku, kteří vyrážejí častěji na kontroly kvůli riziku požárů: jen na Klatovsku totiž nedávno hořelo hned na několika místech. Při obhlídkách občas narazí i na nepovolená ohniště – častý zdroj požárů. „Největší problém je, že zem je přeschlá, takže i když naprší, voda bez užitku steče dolů,“ vysvětluje člen Strážní služby v šumavském parku Jan Pecánek. 

zdroj: ČT24/ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info