USA uvalily na dovoz dřeva z Kanady další cla, Ottawa se chce bránit

Spojené státy uvalily na dovoz dřeva z Kanady další cla, tentokrát kvůli údajnému kanadskému dumpingu této komodity. Pondělním rozhodnutím ministerstva obchodu USA dál eskaluje dlouhodobý obchodní spor mezi oběma zeměmi. Kanadská vláda označila nová cla za nespravedlivá a chce se proti nim bránit.

Washington uvalil na dovoz kanadského měkkého dřeva, které se široce používá ke stavebním účelům, předběžné clo až 7,72 procenta. Spolu se cly oznámenými v dubnu, která podle Washingtonu vyrovnávají vládní subvence kanadským dřevařům, se celková celní sazba na dovoz kanadského měkkého dřeva do USA dostala na 17,4 až 30,9 procenta.

Očekávané oznámení Washingtonu vyvolalo v Kanadě bouřlivou reakci. „Kanadské odvětví produkce měkkého dřeva budeme energicky bránit, a to i právně,“ sdělila vláda.

Kanada subvence dřevařům popírá. Podle agentury Reuters ale vláda tento měsíc slíbila tomuto odvětví státní pomoc 867 milionů kanadských dolarů (15,4 miliardy Kč).

Uvalení dalších cel přichází v době, kdy se USA, Kanada a Mexiko chystají k novému projednávání 23 let staré Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Konečné rozhodnutí o antidumpingových clech na kanadské dřevo vydá ministerstvo 7. září. Jednání o NAFTA by měla začít kolem 16. srpna.

AUTOR ČT24

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info