Obchodů s potravinami ubývá. Za posledních 16 let o více než sedm tisíc

V Česku rok od roku ubývá obchodů s potravinami. Za tento pokles může především situace na takzvaném tradičním trhu, tedy u obchodů s rozlohou do 400 metrů čtverečních. Zástupci maloobchodu za tím vidí  mimo jiné také špatný přístup státu.

Malé a středně velké obchody s potravinami pomalu mizí z mapy České republiky. Ukazují to data společnosti Nielsen, která sleduje spotřebitele ve více než 100 zemích z celého světa a analyzuje sítě obchodů s potravinami.

Ta ve své zprávě uvádí, že počet prodejen s rozlohou do 400 metrů čtverečních se za posledních 16 let snížil o více než 7 tisíc. Zatímco na začátku tisíciletí v Česku existovalo přes 20 tisíc malých prodejen a samoobsluh, kvůli postupnému poklesu se loni dostaly na méně než 13 a půl tisíce provozů.

„I když se zákazníci vracejí ze supermarketů zpět k nákupům na vesnici, český maloobchod je v posledních letech v krizi. Může za to podporování zahraničních řetězců státem a mnohdy nesmyslné a nadbytečné legislativní požadavky. Obchod poškozuje také absence ochrany českých distributorů před agresivními obchodními praktikami nadnárodních výrobců," uvedl předseda Družstva CBA CZ Roman Mazák.

Ale právě Družstvo CBA CZ sdružující velkoobchodní a maloobchodních jednotky se možnému úbytku prodejen vyhnulo. V jeho síti se od začátku tisíciletí pohybovalo okolo 700 prodejen, v posledních letech však došlo k navýšení až na současných 960 prodejen. „Proti celkovému úbytku malých prodejen bojujeme, jak se dá. Vytvořili jsme proto první tuzemskou franšízovou síť, která poskytuje plnou podporu členským prodejnám. Vyjednáváme též s dodavateli co nejnižší ceny a pomáháme prodejnám se složitou legislativou či EET. Snažíme se i o určitý přesah, kupříkladu pořádáním soutěží či dětských dnů," doplnil Mazák.

Celkový úbytek obchodů s potravinami v tuzemsku zmírňují supermarkety a hypermarkety. První segment zaznamenal od roku 2000 nárůst o téměř 50 procent. A tak zatímco na začátku tisíciletí bylo v Česku 900 supermarketů, v loňském roce jich bylo už více než 1300. Nejvýraznější růst ze všech tří segmentů nicméně zaznamenaly hypermarkety. První hypermarket otevřel v Česku v roce 1996, na přelomu tisíciletí jich bylo už 68 a o 16 let později se jejich počet téměř zpětinásobil.

„Pod tento vývoj se podepisuje tlak moderních formátů. Významnými faktory jsou i změny nákupního chování, vyšší mobilita obyvatelstva, pokračující urbanizace a změna nákupního chování lidí, kteří jsou v dnešní hektické době stále méně ochotní trávit volný čas nakupováním," uvedl Lubomír Mechura ze společnosti Nielsen.

Autor: Andrea Gričová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info