Lesy ČR opravily na hranicích s Polskem turistický chodník

Rekonstrukci 1,3 kilometrů dlouhého turistického chodníku Soutok Jizery, páteřní cesty mezi Českou republikou a Polskem v Jizerských horách, v květnu dokončil státní podnik Lesy ČR. Investoval tak 1,7 milionů korun. Lokalitu ročně navštíví až 50 tisíc lidí.

Chodník začíná u sklářské osady Jizerka pod Bukovcem a v souběhu s říčkou Jizerkou vede ke Karlovskému mostu přes řeku Jizeru a dále do polského městečka Orle. Řeka Jizera tu tvoří strání hranici – mapa.

Rekonstrukce trvala rok, začala loni v květnu. „Odstranili jsme nefunkční dřevěné povalové schodiště. Cesta dostala nový perkový kryt z drceného kameniva. V místech s extrémními sklony je nová kamenná dlažba z lomového kamene. Kamenné svodnice se speciálními přejezdy pro kočárky, cyklisty i hendikepované mimo jiné zabraňují erozi cesty,“ vysvětlil Ludvík Řičář, ředitel krajského ředitelství podniku v Liberci.

Chodník vede jednou z nejhezčích lokalit v Jizerských horách. Měřič návštěvnosti instalovaný u Karlovského mostu vykázal v loňském roce 87 % pěších návštěvníků a 13% cyklistů, celkem až 50 tisíc lidí, a to včetně běžkařů. „Nyní se místo stane ještě atraktivnější, neboť má cesta pěkný povrch a zmizela bariéra dřevěného schodiště,“dodal Řičář. Původní železobetonový most byl přes řeku Jizeru postaven v roce 1901 a zbořen v roce 1979. V roce 2005 ho nahradil most dřevěný, po němž vede turistická trasa.

V Hradci Králové 29. června 2017

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info