Souhrn událostí uplynulého dne – 10.7. 2017

Rusko skupuje česká oplodněná vejce. Chce zbudovat vlastní chovy

Sankce, ptačí chřipka a nejnověji africký mor prasat. To vše tvrdě zasáhlo český agrární vývoz do Ruska. Přesto existuje oblast, ve které patří čeští exportéři mezi evropskou špičku. Česko je jedním z dominantních dodavatelů násadových – tedy oplozených, ze kterých se vylíhnou kuřata – vajec do Ruska.

Vyhláška má omezit erozi. Podle Agrární komory není potřeba

Ministerstvo životního prostředí chce zabránit tomu, aby půda přestala plodit. Se svojí protierozní vyhláškou však narazilo. Nelíbí se Agrární komoře, podle které jde proti zájmům hospodářů. Ministerstvo však upozorňuje, že eroze ohrožuje 60 procent zemědělských ploch.

Páteční krupobití způsobilo zemědělcům škody přes půl miliardy Kč

Páteční krupobití způsobilo zemědělcům v Čechách škody přes půl miliardy korun. ČTK to sdělil ředitel Agra pojišťovny Marek Hrubý. Podle něj jsou nejvíce zasažená pole na Jičínsku, Hradecku, Pardubicku a Mladoboleslavsku. Kroupy větší než tři centimetry a přívalové srážky v pátek poničily více než 60.000 hektarů zemědělské půdy.

Šéf odborů: Průměrný zemědělec by měl brát okolo čtyřiceti tisíc, v budoucnu jich ubyde

V budoucnu počet zaměstnanců v českém zemědělství klesne kvůli zvyšující se produktivitě práce a technologiím o čtvrtinu na 75 tisíc. Průměrný zaměstnanec by ale měl mít plat okolo 40 tisíc korun hrubého, řekl šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info