Africký mor prasat byl potvrzen už u 25 uhynulých divočáků

Africký mor prasat byl k dnešku potvrzen u 25 uhynulých divočáků. Od pondělí tak přibyl jeden nový případ. Ve Zlínském kraji byl od doby vypuknutí nákazy před více než dvěma týdny nahlášen nález 44 uhynulých divokých prasat. U deseti z nich byly výsledky testů negativní, v osmi případech nejsou zatím k dispozici. Jednoho z nalezených divočáků pravděpodobně nebude možné kvůli vysokému stupni rozkladu těla otestovat vůbec. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

"Nově pozitivně testovaným na africký mor prasat bylo uhynulé sele nalezené 8. července v katastrálním území Hvozdná, uvedl Majer. Kromě Hvozdné byly v uplynulých dnech pozitivně testováni také uhynulí divočáci v katastrech zlínských místních částí Příluky, Lužkovice a Kostelec. V závěru minulého týdne byla otestována i dvě divoká prasata ze Vsetínska, ale s negativním výsledkem. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

Jednou z možností, jak se mohla choroba na české území dostat, je přenos skrze potraviny. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že nějakým způsobem muselo dojít k zavlečení přímo na to místo," řekl již dříve ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Kdyby šlo podle něj o přenos skrze populaci divokých prasat, zjistil by se podle něj nejspíš hromadný úhyn. "Mohlo navíc jít o jiný zdroj než divoká prasata nebo potraviny, jestli tam někdo něco vyhodil, těžko říct," uzavřel. Z blízkých území okolních států nemají veterináři informace o výskytu nemoci.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí 3. července se oblast rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. Minulé pondělí po rozšíření zamořené oblasti testovali i prasata chovaná společnostmi Lukrom a Zemědělci Vlachovice. Také tam byly výsledky kontrol negativní.

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata, v rozšířené zóně se však soupis domácích prasat dělat nebude.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info