Máslo nad zlato. Je nejdražší v historii, stává se luxusní potravinou

Dlouhodobě rekordně vysoké ceny jedné z důležitých potravin navzdory přáním spotřebitelů neklesly. Právě naopak. Kostka másla v červnu v průměru stála dokonce 47 korun.

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes informoval, že cena másla lámala další rekordy. „Kilo másla v červnu stálo 187,5 koruny. To je o 12 procent více než v květnu a dokonce o 43 procent víc než před rokem. Jde o rekordní hodnotu, která překonala dosavadní březnové maximum," řekl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

"Pryč jsou ty časy, kdy nadbytek másla po zavedení ruských sankcí vedl k jeho prudkému zlevňování," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. "Aktuálně se tak máslo stává téměř luxusní potravinou, která spolu s dalšími mléčnými výrobky 'řídí' českou inflaci," prohlásil.

Meziroční inflace v červnu klesla o jednu desetinu procentního bodu na 2,3 procenta a vzdálila se tak od prognózy České národní banky. Důvodem jsou podle Dufka právě rostoucí ceny potravin. "Jestliže se na inflaci ještě v květnu potraviny podílely jednou třetinou, aktuálně dosahuje jejich podíl 40 procent," konstatoval. Inflace dále roste kvůli dražšímu bydlení, tedy vyššímu nájemnému, cenám realit a energií a stále vyšším cenám v restauracích. 

Dobrou zprávou je mírný pokles cen pohonných hmot. "Naproti tomu je třeba počítat s tím, že ceny potravin ještě neřekly své poslední slovo. Ostatně ceny v zemědělství stále rostou a letošní mizerná úroda nejspíš jejich dramatické snížení nepřinese," dodal analytik.

https://infogram.com/nejdrazsi_maslo-4

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info