Souhrn událostí uplynulého dne – 12.7. 2017

Jurečka vytáhl proti nadvládě kukuřice a řepky: Kdo ničí půdu, toho stát potrestá

Čeští zemědělci musí kvůli problémům se suchem výrazně změnit svůj přístup k půdě. Velké rezervy mají například ve skladbě plodin, které pěstují. V Interview ČT24 to řekl ministr zemědělství Marina Jurečka (KDU-ČSL). Stát se nyní snaží zemědělce motivovat dotacemi, s protierozní vyhláškou ale chystá i sankce.

Slovensku navzdory poklesu úrody nedostatek obilí nehrozí

Slovensku navzdory očekávanému výraznějšímu poklesu letošní úrody nedostatek obilí nehrozí, naopak část produkce obilovin bude třeba exportovat. Během kontrolního dne průběhu sklizně to dnes novinářům řekl šéf Slovenské zemědělské a potravinářské komory Milan Semančík.

Začaly žně, výnos obilovin je meziročně o čtvrtinu nižší

V Česku začala sklizeň obilí, zemědělci zatím posekali 2,5 procenta ploch, výnos klesl proti loňsku o čtvrtinu. Je sklizena pětina ozimého ječmene. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství. Průměrný výnos ječmene klesl na 5,34 tuny na hektar proti loňským 6,11.

Ministerstvo bude chtít podpořit větší lov divočáků

Zástupci ministerstva zemědělství budou ve čtvrtek jednat s myslivci o vybíjení divokých prasat v okolí Zlínska, kde se vyskytl africký mor prasat. Nejspíš umožní zakázané techniky lovu, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podrobnosti chce zveřejnit až na tiskové konferenci ve čtvrtek ve Zlíně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info