Máslo zlevní nejdřív v září

Tolik jako dnes máslo ještě nikdy nestálo. A nejméně pár týdnů zřejmě levnější nebude. O pár korun možná zlevní, ale nejdřív od podzimu.

Rekordní ceny másla navzdory přáním spotřebitelů neklesly. Právě naopak. Jeho kostka v červnu stála v průměru 47 korun.

„To je o 12 procent víc než v květnu a dokonce o 43 procent víc než před rokem,“ řekl Jiří Mrázek z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Aktuálně se tak máslo stává téměř luxusní potravinou, která spolu s dalšími mléčnými výrobky ,řídí‘ českou inflaci,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zlevnění potravin ovšem neočekává, neboť ceny v zemědělství stále rostou a letošní úroda nejspíš jejich dramatické snížení nepřinese.

Ceny másla do výšin žene celosvětově vysoká poptávka při nedostatečné nabídce. „Co není dostupné, je logicky drahé,“ řekla Deníku mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Kdo by chtěl ušetřit a koupit máslo třeba v Německu, má smůlu. „Jezdíme tam, ale tam se vyšplhalo taky k téměř padesáti korunám,“ řekl Deníku Martin Taslar z Ústí nad Labem.  

Roli hrají i změny trendů ve výživě. Zatímco nedávno převládal názor, že jsou živočišné tuky nezdravé, a byly proto nahrazovány rostlinnými, dnes je vše naopak. „Najednou je živočišný tuk, v tomto případě mléčný tuk, opět v kurzu. Všichni chtějí opravdovou šlehačku, na pečení se používá máslo,“ vysvětlila Večeřová.

Z mléčného tuku se vyrábí rovněž více sýrů či jogurtů. „Navíc je mléko v létě samo o sobě méně tučné, což je dáno stavem dojnic v letním období,“ řekl Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Očekává proto, že by se spotřebitelé mohli menšího zlevnění másla dočkat zhruba s příchodem září. „Cena másla se vrátí na nižší hodnoty, ale neočekávejme, že by klesla pod 40 korun,“ uvedl.

Do předpovědí, co ohledně másla mohou lidé čekat v příštím roce, se Kopáček pouštět nechce. „Mléko je velmi citlivá komodita a existuje spousta faktorů, které ji ovlivňují. Předvídat vývoj ceny másla v příštím roce se prostě nedá,“ dodal.

Autor: Jiří Janda

https://infogram.com/nejdrazsi_maslo-4

http://g.denik.cz/1/5b/1307-data-maslo-web.jpg

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info