Sadaři bědují: Přišli jsme o třešně a většinu hrušek

Skoro ztracená úroda třešní a višní, mizerná úroda meruněk, výrazný úbytek hrušek. Letošní rok není pro sadaře příznivý. Přestože ve středních Čechách na tom byli o poznání lépe než na Moravě a v dalších koutech země, sezona je pro ně hořkým zklamáním.

Předseda ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík odhaduje ztráty v celém Česku na půl miliardy korun. „Kromě jarních mrazů letošní sklizeň poškodilo i špatné počasí v době sklizně,“ vysvětluje.

Sadaři na Boleslavsku se však shodují, že zásadním způsobem záleželo na poloze sadů. Zatímco v údolích tropily největší potíže mrazy na konci dubna, jinde byl velmi cítit kritický nedostatek vláhy.

„Úroda bude samozřejmě menší, ale nejde o nic extrémního. Naše podnikání to neohrožuje,“ říká Martin Šrytr z Odbytového družstva ovoce Český ráj, které působí i na Boleslavsku, a dodává: „Největší ztráty jsme utrpěli v úrodě hrušek, například kolem Podkosti, kde jsme ztratili třicet až čtyřicet procent oproti loňskému roku. Hrušně začaly nakvétat už před těmi nejsilnějšími mrazy, které přišly na sklonku dubna, likvidační pro ně však byly i mírnější mrazy, které následovaly asi o týden později.“

Družstvo Český ráj, které patří k největším dodavatelům čerstvého ovoce u nás, se orientuje především na produkci jablek.

Jablečné sady zabírají většinu obdělávané plochy. Letos však patří mezi několik vyvolených společností, které mohou prodejcům nabídnout také třešně. „Při mrazech jsme je úspěšně ochránili zapálenými svícemi. Pod hrušněmi jsme bohužel tak účinnou protimrazovou ochranu neměli,“ dodává Martin Šrytr.

Také v sadech Lenky Kotrbaté z Cítova se snažili proti mrazům bojovat, a to vyvíječem páry. Do jaké míry to bylo úspěšné, ukáže až příští rok, letos tam totiž metodu testovali poprvé.

Podle sadařky Lenky Vomáčkové z Bříství zdecimovaly jarní mrazy v Česku až devadesát procent úrody třešní a višní. „Mluvit obecně o škodách na Boleslavsku se nedá, protože situace se může podle typu krajiny výrazně lišit i na místech vzdálených pouhých patnáct kilometrů od sebe. Například v údolích byly ztráty mnohem vyšší. Vedle třešní jsou ale celoplošné ztráty také na meruňkách,“ konstatuje Vomáčková.

Důležitost polohy sadu vyzdvihuje také kolínská sadařka Alice Žertová: „Největší škody jsme zaznamenali na úrodě jahod, které nám mrazy poškodily ještě před nakvetením. Nakonec se vzpamatovaly, ale rozsáhlé poškození nám sklizeň oproti minulým rokům oddálilo o 14 dní a úroda byla o třetinu menší. Naopak jabloně a hrušně překonaly jarní mrazy úspěšně i díky dobré poloze sadů.

“Spekulovat, jak se letošní podmínky projeví na cenách v obchodech, je brzy. „Ceny nejsou s obchodními řetězci smluvené dopředu, takže se budou domlouvat i s ohledem na množství ovoce, které bude nutné dovézt ze zahraničí,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

MARTIN WEISS,  MARTINA RŮŽIČKOVÁ

Autor: Martin Weiss

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info