Klimatická změna dopadne i na české ryby. Jen v Labi přijdou až o 94 kilometrů vhodného prostředí

Nová studie českých i zahraničních vědců popisuje riziko, kterému jsou vystaveny naše ryby. Klimatické změny mohou značně změnit to, kde se v řekách ryby vyskytují.

Vlivem změn klimatu a užívání krajiny do roku 2050 dojde k významným změnám ve složení společenstev ryb v říční síti, vyplývá to ze studie vědců z České zemědělské univerzity v Praze a Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries. Článek publikoval prestižní vědecký časopis Global Change Biology.

V této studii byly zkombinovány modely současného výskytu ryb v povodí Labe s možnostmi jejich šíření ve fragmentované říční síti pod vlivem předpokládaných změn klimatu a užívání krajiny v roce 2050. V důsledku těchto změn dojde ke ztrátě 24 až 94 říčních kilometrů vhodného životního prostředí jednotlivých druhů, přičemž reakce na změnu prostředí se bude mezidruhově lišit. Například druhy ryb žijící v nížinných tocích se budou přesouvat směrem po proudu, zatímco ryby z pramenných oblastí se budou přesouvat dále proti proudu.

Model šíření naznačuje, že prostředí vhodné pro jednotlivé druhy se bude posouvat příliš rychle na to, aby jednotlivé druhy ryb dokázaly změny kompenzovat migrací. Velké druhy ryb budou omezeny zejména migračními překážkami, zatímco druhy menší než 20 centimetrů budou limitované omezenými migračními schopnostmi. Možnosti ryb reagovat migrací na změny prostředí jsou totiž limitované omezenou prostupností říční sítě, způsobenou překážkami v toku, jako jsou jezy a přehrady.

Na základě zjištěných výsledků autoři článku usuzují, že pod vlivem změn klimatu a užívání krajiny dojde k omezení prostředí, kde mohou ryby žít, a k významným změnám ve složení společenstev ryb v říční síti.

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info