Česneku je málo. Zdraží, ale jen mírně
31.07.2017 | Denik.cz
Stejně jako další pěstitelé začíná i pan Kratochvil po týdnech sušení nedostatkovou zeleninu dodávat zákazníkům. Ovšem už nyní hlásí, že takřka veškerou letošní sklizeň prodal. Česnek si totiž zájemci zamluvili dopředu.„Normálně míváme otevřený dvůr a lidi si ho k nám chodí kupovat. Letos ne,“ přiznal Kratochvil.
Asi o dvacet procent slabší úrodu oproti loňsku odhaduje Eva Vymazalová, která má pole v Kašnici na Břeclavsku. „Česnek jsme měli vysazený v dolině, kde je vlhko. Sucho mělo vliv asi jen na dvě odrůdy,“ sdělila Vymazalová. I ona už pozastavila příjem objednávek.Podprůměrný výnos z letošní úrody česneku hlásí i pěstitel Jaroslav Crhák z Bořitova na Blanensku. „Rané odrůdy jsou slabší. Tam je úroda asi o třicet procent horší než loni,“ zmínil Crhák. Podle něj se sucho na polích sčítá. „Po zimě nebylo tolik vláhy, na jaře zapršelo málo,“ doplnil. Bořitovský pěstitel zdražil česnek o deset korun na kilogram, chce 130 korun. Mírně zvýšil cenu i Kratochvil, a to na 150 korun. Vymazalová nechala jako loni cenu na 140 korunách.
Výrazné zdražování nyní podle Zemana nehrozí. „Čtyři roky zpátky se cena šplhala i přes dvě stě korun za kilogram, ale to bylo přehnané,“ ozřejmil. Postupně dochází ke zvyšování vysazovaných ploch. Nyní se u nás česnek pěstuje na třech stech hektarů. „Jako republika potřebujeme asi osm set hektarů,“ dodal Zeman.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



