Oplocení a omezený pohyb. Na Zlínsku začne kvůli prasečímu moru platit stav nebezpečí

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásí ve Zlínském kraji stav nebezpečí kvůli africkému moru prasat. Do zabezpečení epicentra se mohou zapojit policisté i vojáci. Pomoci mají třeba s budováním elektrického ohradníku kolem zamořeného území. Stavba začne na konci týdne. 

Choroba prozatím nepřekročila hranice Zlínského kraje. Hejtman Čunek ale pro jistotu vyhlásí na žádost ministra zemědělství stav nebezpečí. „Chceme ohnisko, které je za měsíc stále na stejném území, daleko lépe chránit. Chceme tam použít oplocení elektrickým ohradníkem a z tohoto důvodu potřebujeme právě takovéto opatření,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejvíc divokých prasat se podle myslivců drží v oblasti mezi obcemi Hvozdná, Březová, Slušovice nebo Veselá. Právě tam nejspíš vyroste oplocení v délce přes čtyřicet kilometrů. Na jeho stavbě by se mohli podílet dobrovolní hasiči nebo i vojáci.

Uvnitř oplocení budou platit pro místní obyvatele mimořádná opatření. „Občané tam budou omezeni pohybem – především pohybem se svými psy, kteří by plašili ty divočáky,“ sdělil Čunek.

Další opatření by se měla dotknout zemědělců hospodařících na polích v dotčené oblasti. „Například se jeví jako nezbytné zachovat určité části těch plodin na polích. To znamená, že je nebudou moci ti lidé nebo ty právnické osoby, ti vlastníci sklidit, protože chceme, aby tam černá zvěř zůstala,“ konstatoval hejtman.

Stav nebezpečí může trvat maximálně třicet dnů. K prodloužení je zapotřebí souhlasu vlády. Čunek přitom odhaduje, že opatření mohou trvat až dva roky.

Myslivci mezitím intenzivně loví divoká prasata. Počet zastřelených zvířat se blíží k tisícovce. V zamořené oblasti našli veterináři přes sto uhynulých divočáků. U více než poloviny potvrdili nákazu.

AUTOR ČT24

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info