Pro návštěvníky lesů: Horko zvyšuje riziko požárů, pozor na nedopalky i sklo

V horkých letních dnech se zvyšuje riziko požárů. Jen ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR hořelo od začátku prázdnin osmkrát. Lesníci varují před kouřením v lese i v jeho blízkosti.

Za první pololetí letošního roku evidují Lesy ČR na pozemcích, které spravují, 76 požárů. Poškozeno bylo 21,03 hektarů, škoda přesáhla 2,8 milionů korun. Prázdninová bilance čítá osm požárů. Škody dosáhly 254 tisíc korun. S největším lesním požárem se v červenci potýkali hasiči na Znojemsku. Postiženo bylo 3,34 hektary lesa, tedy souvislá plocha o velikosti pěti a půl fotbalových hřišť. Škoda je vyčíslena na 229 tisíc korun. „Při sklizni nejdříve zahořelo od kombajnu pole, pak les,“ popsal událost lesní správce ze Znojma Václav Lukášek. Právě vznícení zemědělského stroje či vozidla není výjimečnou příčinou letního požáru, proto i zemědělci věnují riziku velkou pozornost. Opakovaně se však ve statistické kolonce viníků objevují také návštěvníci lesa. Lesníci tedy varují před kouřením i nedopalky, problém může způsobit i skleněná láhev, která na slunci zapálí suché větve nebo podrost, protože působí jako lupa. Například letos v dubnu vzplál les ve Vysočanech u Vranovské přehrady až po několika dnech po zasažení jednoho stromu bleskem. Strom pod zemí doutnal a za několik dní se oheň rozšířil do porostu.

Kromě profesionálních i dobrovolných hasičů se požárům snaží předejít také sami lesníci, kteří drží pravidelné hlídky, a to i o víkendech a mimo pracovní dobu. Podnik může využít v případě kritického sucha také letecký monitoring. Doporučení pro návštěvníky lesa, která vycházejí z lesního zákona, dává Jiří Smetana, vedoucí oddělení bezpečnosti práce a požární ochrany z podniku Lesy ČR.: „Vyhněte se kouření a rozdělávání ohně či odhazování hořících předmětů v lese i 50 metrů od něj. Hříšníkům hrozí patnáctitisícová pokuta a v případě, že způsobí požár, i náhrada škody“.

V Hradci Králové 3. srpna 2017

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info