Burčáku bude letos málo. Může za to sucho, mrazy a bouřky

Začala sezona burčáku, letos ho bude ale méně než předešlé roky. Vinaři vyrazili sbírat hrozny o několik dní dřív než loni, z vinohradů se ale většina z nich vrací jen se zhruba poloviční úrodou. Může za to hlavně sucho, květnové mrazy, ale i bouřky z minulého týdne.

Vinař Pavel Matouš z Olbramovic vyrazil s brigádníky do vinohradu krátce po východu slunce. Během dvou hodin nasbírali celkem tři sta kilogramů bobulí odrůdy Solaris. „Cukernatost měříme refraktometrem a cukernatost téhle odrůdy je devatenáct stupňů, to žádná jiná nemá,“ vysvětlil Pavel Matouš.

Burčák z odrůdy Solaris nebude muset vinař doslazovat a nápoj nebude kyselý. Přestože cukernatost hroznů je dostatečná, chybí jim velikost. „Letos nám zredukovaly úrodu jarní mrazy. Z padesáti procent nám zmrzla očka a tři a půl měsíce nepršelo, proto jsou hrozny menší,“ řekl vinař.

V Olbramovicích ráno sklidili 300 kg hroznového vína odrůdy Solaris. 180 litrů burčáku bude už v pátek :-) pic.twitter.com/JaGst9C4ST

— Martina Tlachova (@Tlachova_CT) August 14, 2017 

Poslední ranou pro vinaře bylo krupobití

Jiné hrozny pak poškodily kroupy, které na vinici napadaly minulý týden. „Je vidět jak jsou listy rozbité od krup. A ty hrozny to odnesly také. Jsou potlučené a začíná na nich hniloba,“ ukázal Pavel Matouš. Vinař počítá, že z hroznů vylisuje a vyrobí zruba sto osmdesát litrů burčáku.

Vinař Miloslav Machuča už začal burčák prodávat. Stánek má na hlavním tahu mezi Mikulovem a Brnem. Jako každý rok i letos začíná sezonu odrůdou Irsai Oliver. I on se u silnice objevil ještě o pár dní dřív než loni. Hrozny sklízel už minulou sobotu. Na rozdíl od Pavla Matouše se jeho vinici u Valtic mrazy i kroupy vyhnuly. Mezi vinaři je ale spíše výjimkou.

Kvůli nedostatku obilí bude zřejmě dražší mouka

Jarní mrazy a letní sucha ovlivnily i sklizeň obilí. Vydatné deště přišly až při žních. Úrodu ale už nezachránily, spíš jí ještě uškodily. Zemědělci na jihu Moravy sklidili už víc než devadesát osm procent pšenice, devadesát sedm procent ječmene a všechnu řepku. Kvůli počasí letos očekávají o třináct procent menší úrodu než loni.

Výnosy obilí z letošních žní jsou špatné nejen na jižní Moravě, sucho zlikvidovalo část úrody v sousedním Slovensku, Polsku, Rakousku, ale i Maďarsku. Velké problémy jsou s kvalitou zrna. „Konkrétně je drobné zrno. A tím pádem my máme menší výtěžnost, a to se všechno odráží v té ceně,“ řekl člen představenstva Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip.

Mlynáři odhadují, že za průmyslovou mouku budou muset pekaři zaplatit o deset procent víc než loni. Přesná čísla zatím mlynáři nemají.

Zemědělci volají o pomoc a chtějí dotace. Ministerstvo zemědělství jim chce pomoci, zatím ale ministr Marian Jurečka nechce říct konkrétní částku. „My počítáme, že bychom teď někdy do poloviny srpna zanalyzovali ztráty, které zemědělci utrpěli. Ale opravdu ty ztráty výrazné, týká se to především jižní Moravy a některých regionů Lounska, Žatecka,“ řekl Marian Jurečka. Podle Mariana Jurečky bude záležet na tom, jaké budou škody a jaké budou možnosti státního rozpočtu. 

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info