Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům
21.08.2017 | Denik.cz
Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.
Pálenici v Petrově na Hodonínsku poklesl počet zákazníků, kteří si nechávají vyrobit kořalku z letního ovoce, zhruba na čtvrtinu. „Je to zlé, začínám pálit až teď. Úrody je málo,“ posteskl si majitel pálenice Josef Svoboda.
Milan Kundera z Blížkovic na Znojemsku sezonu ještě ani nezahájil. „Loni to bylo špatné, letos ještě horší. K mizerné úrodě se přidaly technické potíže,“ posteskl si Kundera.
Pálenice Pálava v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku týdně zpracuje pětadvacet kotlů po dvou stech litrech. „Ovoce je letos méně, ale naše klientela se stále rozšiřuje,“ uvedl Jiří Vanke z pálenice. Podobně je na tom Roman Křížek z Mikulčic na Hodonínsku.
Na severu Znojemska v Tavíkovicích provozuje pálenici už třiadvacet let Jiří Krejčí. „Sezona je proti loňsku ještě poměrně dobrá. Meruňky někdo má, někdo o ně přišel. Právě teď je největší nápor,“ řekl Krejčí.
Připomněl, že málo bude letos hlavně tradičního podzimního ovoce – švestek, jablek a hrušek.
Ovocnáři očekávají letos kvůli pozdním mrazům na jaře o třetinu menší úrodu meruněk, až o sedmdesát procent méně broskví a téměř o polovinu méně jablek. Meruněk je nejméně za jedenáct let.
Autor: Kateřina Helešicová
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



