Ovoce a zelenina zlevní v září o 80 procent, věří Rusové

Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.

Optimismus ministerských prognostiků sdílejí i některé profesní asociace. Důvodem k úvahám o pádu cen je podle nich letošní vynikající úroda. Podle ministerských výpočtů by ceny potravin – bez ovoce a zeleniny – měly v září klesnout o 1,3 procenta. Zelenina má šanci zlevnit o 79,6 procenta, tvrdí ministerstvo v materiálu nazvaném „Prognóza sociálně-ekonomického vývoje Ruské federace na rok 2018 a plánovací období 2019 a 2020“, který má k dispozici ruský list Izvěstija.

Ministerstvo oznámilo, že upřesňující prognóza na zbývající měsíce letošního roku se zpracovávají. Vývoj cen ovoce a zeleniny vycházel z přehledu cenové hladiny a výsledků sklizní u brambor, cibule, zelí, mrkve, okurek, rajčat, jablek, broskví a banánů. Za rok (2018) by pak ceny těchto komodit měly být zhruba stejné jako letos – říká ministerský dokument a pěstitelé s jejich závěry souhlasí, jak píše Izvěstija.

Sdružení pěstitelů zeleniny argumentuje například tím, že v září 2016 byly ceny jejich produktů o skoro 40 procent nižší, než tři měsíce předtím. Například kilo rajčat stálo v červnu 2016 v přepočtu 56 korun, v září téhož roku už jen 24 korun. Letos by měl být pokles cen ještě razantnější.

Letošní vysoké ceny na začátku léta byly podle ministerstva pro rozvoj dané i tím, že některých místních potravin bylo méně a jejich výpadek se nahrazoval dražším dovozem.

Autor: Pavel Hrabica

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info