Veterina v Pohořelicích odstranila kvůli salmonele 28.000 slepic

Veterináři kvůli salmonele zlikvidovali v chovu firmy AG Maiwald v Pohořelicích už 28.000 slepic, utratit jich musejí 65.000. Novinářům to dnes řekl Ctirad Zabloudil, vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace ze Státní veterinární správy. Slepice se likvidují v kontejnerech za pomoci plynu. Vejce z tohoto chovu stahuje z prodeje obchodní řetězec Lidl. K firmě jezdí vracet vajíčka lidé, kteří je koupili v provozovně.

Bakterie se objevily ve třech menších halách ze čtyř. Ve čtvrté s 69.000 nosnic se nákaza nepotvrdila. Veterináři začali s likvidací ve středu, kdy podle jihomoravského ředitele veterinární správy Jaroslava Salavy utratili 21.000 nosnic. Dnes od rána v pracích pokračují. "Celkem jsme zlikvidovali 28.000 kusů. Do večera chceme odstranit dvě třetiny z celkového počtu a do pátku večer budeme hotoví," uvedl Zabloudil.

Slepice se likvidují pomocí plynu. "Naskládáme je do kontejneru, do kterého se napustí taková koncentrace oxidu uhličitého, že okamžitě ztratí vědomí a dochází k usmrcení. Potom se kontejner převeze do asanačního podniku a moučka se spálí," uvedl Salava. Doplnil, že tento způsob likvidace je nejrychlejší a ověřený, ale i šetrný ke zvířatům. Podle Salavy se salmonela objevila v trusu několika slepic. "Slepice však byly bez příznaků tohoto onemocnění. Je běžné, že se patogen objeví ve vylučování, přestože dotyčnému nemoc nezpůsobí. Vylučuje se ale do prostředí, a proto jsou opatření tak brutální," řekl Salava.

Veterináři odhalili salmonelu v chovu v Pohořelicích na základě informací od hygieniků ze Zlínského kraje, kteří řešili průjmové problémy na jednom z dětských táborů, uvedl Zabloudil. Na základě toho se dohledalo, že na táboře byla vejce z pohořelického chovu.

Dnes přijelo k objektům chovu několik lidí vrátit vajíčka a informovat se o tom, co je za problém a zda je mohou konzumovat. Někteří si odnesli zpátky peníze, jiným lidem vajíčka vyměnili. Salmonela zasáhla jen část chovu, a proto firma dává náhradní od slepic, u kterých se salmonela nepotvrdila. Našli se i takoví, kteří si i přes rizika přijeli vajíčka koupit se slovy, že je mohou po tepelné úpravě jíst.

Veterináři provedou v chovech stovky kontrol za rok, zhruba v jednom ze sta se problémy objeví. "Neexistuje stát, který by měl hejna, kde by nikdy nebyla salmonela. Znamená to, že není nulový výskyt," řekl Salava.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo z nemytých rukou. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Diskonty Lidl stahují tato vejce s minimálním datem trvanlivosti 11. září nebo dříve. Opatření se týká prodejen Lidl na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info