UHO v těžké defenzivě. Školní kuchyně vaří dobře a moderně, chce ukázat soutěž jídelen

Ve které škole se děti najedí nejlépe, ukáže finále soutěže školních jídelen, na které se sjelo do Prahy deset kuchařských týmů z celého Česka. Připravily porotcům například krůtí roládu nebo sekanou z kapra – což jsou jídla, jež se pravidelně objevují i na jídelníčku dětí. Pořadatelé soutěže chtějí především ukázat, že pověst, která školní jídelny provází – tedy o tlustém mase a UHO – je skutečně jenom pověst.

Je libo rozvařené těstoviny, suchou rýži ostrou jako špendlíky nebo snad tlusté maso, které nelze uříznout ani rozkousat a k němu pověstnou univerzální hnědou omáčku čili UHO? Školní kuchařky a kuchaři tvrdí, že v jejich jídelnách se něco takového již nenajde. Prokázat to chtějí soutěží školních jídelen, na jejíž finále se do Prahy sjelo deset kuchařských týmů z celé republiky.

„Neřekla bych, že dětem nechutná. Myslím si, že špatný obraz je spíše mediální. To je hlavní důvod, proč děláme soutěž – abychom veřejnosti ukázali, že se v jídelnách vaří dobře,“ řekla organizátorka soutěže Alena Strosserová.

 V boji o titul nejlepší školní jídelny se skutečně neobjevují pokrmy, které leckdo asociuje se školními jídelnami, jako mléčná polévka, čočka na kyselo s vejcem nebo tlusté maso spojené s libovolnými přílohami. Místo toho porota dostává na stůl například polévku z červené čočky a pečené zeleniny, plněnou krůtí roládu s bramborovou kaší a brokolicí nebo sekanou z kapra. 

I když se v jídlech objevuje čočka, podle kuchařek již nepředstavuje pro žáky-strávníky tradičního strašáka. „Doba už je jinde. Když se luštěniny vhodně udělají, tak je i malé děti mají moc rády,“ řekla kuchařka z kuchařského týmu z Velkých Svatoňovic.

Podle členky týmu ze školy z Velkého Beranova existují i dnes jídla, která dětem příliš nechutnají. „Třeba fazolové lusky na smetaně nemusí,“ nastínila. Zná však recept, jak častému vracení nedojedených jídel zabránit: „Snažíme se, když to vrátí, že už jim to víckrát neuděláme.“

Soutěž nazvaná Školní jídelna chutně a zdravě přitom není Potěmkinovou vesnicí, na které by se kuchařky a kuchaři předváděli, aby se vzápětí vrátili k tradici UHO. Jednou z podmínek je, že to, co ochutnávají porotci, se musí objevovat i v jídelníčcích. Zároveň musí účastníci splnit obvyklé požadavky, které na ně klade vyhláška ministerstva školství. Mimo jiné to znamená, že cena porce nesmí překročit 34 korun.

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info