Obchodníci odmítají Zemanova slova o vysokých maržích u pečiva

Svaz obchodu a cestovního ruchu i obchodní řetězce odmítly tvrzení prezidenta Miloše Zemana o vysokých marží u pečiva. Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov obchodní řetězce kritizoval. Řekl, že zisková marže u rohlíků byla před 15 lety 13 procent, dnes je 67 procent. "To je zisk snů, to nikdo nemá," dodal.

"Tragédií jsou ziskové marže našich řetězců, které představují většinu odbytu potravinářských výrobků," řekl prezident na otázku moderátora o vysokých cenách potravin.

Obchodníci to odmítají. "Opravdu netušíme, kde k současné výši marží na pečivo pan prezident Miloš Zeman přišel. Musíme zdůraznit, že základní čerstvé pečivo od dodavatelů má stále stejnou marži a k žádnému jejímu skokovému navýšení rozhodně nedošlo," uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Například diskont Lidl konkrétní výši marže neuvedl. "Nicméně ke konkrétně uvedeným číslům můžeme říci, že ziskové marže u rohlíků prodávaných v našich prodejnách těmto hodnotám opravdu neodpovídají," uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosahoval v roce 2015 podíl obchodní marže na tržbách za potraviny a nápoje 25,3 procenta a dlouhodobě se příliš nemění.

Zeman řetězce kritizuje dlouhodobě. Před dvěma roky řekl, že právě obchodní řetězce jsou největší překážkou českého potravinářství a že mají marže až 63 procent. V roce 2013 přišel Zeman s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami.

Autor: ČTK

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info