Až čtyři miliardy korun. Tolik bude od státu žádat Agrární komora jako kompenzace za sucho

Agrární komora chce, aby jako kompenzace za letošní sucho vyplatil stát zemědělcům 3,5 -4 miliardy korun. Škody, které jsou hlavně na Moravě, dosahují deseti až dvanácti miliard korun, řekl v pátek na tiskové konferenci při Zemi Živitelce prezident komory Zdeněk Jandejsek. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve hovořil o možném příspěvku v hodnotě 1,2 miliardy korun, stejně jako za předloňské sucho.

Peníze by chtěla komora získat ze státních podniků Lesy ČR a Budějovický Budvar s tím, že by firmy neodvedly peníze do rozpočtu.

FAKTA Odvody Lesů ČR a Budějovického Budvaru

Odvody Lesů ČR a Budějovického Budvaru
  • Státní podnik Lesy ČR odvádí do státní rozpočtu část peněz ze svého zisku od roku 2013. 

  • V závěru loňského roku to bylo 5,6 miliardy korun, předloni odvod činil 8,22 miliardy korun. Budějovický Budvar odvádí méně peněz.

Sucho ovlivnilo v některých oblastech sklizeň katastrofálně, Jandejsek řekl, že v části Jihomoravského kraje jsou sklizně na úrovni 15-20 procent průměru předcházejících pěti let.Jandejsek by chtěl, aby stát vyplácel peníze všem pěstitelům, kteří prokážou, že mají ztráty oproti minulosti alespoň v hodnotě 30 procent.

Vznikne fond těžko pojistitelných rizik?

Stát by měl vyplatit peníze podle Jandejska co nejrychleji. „Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ uvedl. Samotná výplata by ale podle něj mohla stačit až příští rok, aby poškozené podniky měly aspoň finanční příslib a mohly si vzít překlenovací úvěry od bank.

Podle prezidenta komory není požadavek neobvyklý, například před 15 lety se podle něj jako kompenzace vyplácelo šest miliard korun.

Do budoucna chce komora zavedení takzvaného fondu těžko pojistitelných rizik, který ministerstvo zemědělství původně plánovalo spustit už v tomto volebním období. Nakonec o jeho možných variantách bude rozhodovat až následující vláda. 

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info