Školkaři varují: Krize českého lesního školkařství trvá dál

Lesní školkaři na začátku jara upozornili na vážný stav v jejich oboru. Přes uskutečněná jednání na úrovni Ministerstva zemědělství se podle nich zatím nepodařilo najít řešení vzniklé situace.

Podle vyjádření lesních školkařů se prognózy naplnily a po jarní expedici mají producenti sadebního materiálu lesních dřevin obrovské finanční ztráty. Důvodem je náhlý propad poptávky po sadebním materiálu. Jenom u Lesů České republiky, s. p. (dále jen „LČR"), se podle lesních školkařů bez předchozího upozornění snížila spotřeba sadebního materiálu v nekalamitní oblasti o více jak třetinu oproti tříletému průměru z let 2012–2014.

Sadební materiál však již byl a částečně stále je v této době rozpěstovaný, ale z důvodu pravidel povolených přenosů reprodukčního materiálu lesních dřevin muže být použit jen v určitých lokalitách. Pěstitelé, kteří měli dostatek volných ploch, se snaží zbylý sadební materiál „předržet" do dalšího roku v naději, že alespoň něco navíc ještě prodají, ale to situaci podle Sdružení lesních školkařů ČR spíše ještě zhorší. Problém letošního jara se totiž přesune i do dalšího roku a navíc ještě vygraduje, jelikož se ke starému sadebnímu materiálu přidá také objem následující generace, která doroste během letošního roku.Sdružení lesních školkařů ČR odhaduje čistou ztrátu za rok 2017 z důvodu poklesu poptávky v ČR na 138 milionů Kč, avšak skutečná škoda pro pěstitele je ještě větší mj. i proto, že v důsledku převisu nabídky klesla také cena materiálu, který se prodat podařilo. Roční obrat za veškerý prodaný sadební materiál v České republice je mezi 500 a 700 miliony Kč, z čehož je podle školkařů zřejmé, jak je letošní výpadek tržeb katastrofální a že ohrožuje existenci některých školkařských provozů.Podle Sdružení lesních školkařů ČR mají z důvodu dominantního postavení na trhu a nejvýraznějšího poklesu potřeby sadebního materiálu na vzniklém stavu rozhodující podíl LČR, které přitom disponují dostatečnými nástroji k řízení potřeb sadebního materiálu tak, aby propad nebyl tak razantní. Někteří členové Sdružení lesních školkařů ČR zvažují, že na nepředvídatelné chování LČR zareagují právní cestou.Sdružení lesních školkařů ČR aktuálně požádalo v souvislosti se současnou situací o schůzku přímo ministra zemědělství Mariana Jurečku.

Podle TZ Sdružení lesních školkařů ČR, z.s.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info