Dožínky ASZ ČR budou hostit Jihočeši

Tradiční dožínkové setkání, na které se každoročně sjíždí sedláci ze všech koutů republiky, aby oslavili zdárný konec žní, strávili společně příjemné odpoledne a blíže poznali farmy svých kolegů z jiných regionů, bude pro členy Asociace soukromého zemědělství připraveno i letos. Hostitelem této neformální společenské akce v selském stylu bude ve čtvrtek 7. září ASZ Tábor, konkrétně Farma u lesa rodiny Šonkových v Sudoměřicích u Bechyně, která v loňském roce zvítězila v soutěži Farma roku.

Historie hospodaření rodu Šonků je velmi dlouhá. Za účelem pozvednutí selského a mysliveckého stavu tehdy chudého Bechyňska pozval tento rod z Uher v druhé polovině 16. století sám Petr Vok. A Šonkovi se sedlačině věnují dodnes. Místopředseda ASZ Tábor Jiří Šonka se svou rodinou dokázal propojit původní hospodářskou usedlost, kde vzniklo pěkné stylové ubytování, s novou částí farmy, na níž provozuje skutečně širokou škálu činností. Ta zahrnuje výkrm brojlerů ve čtyřech moderních halách o celkové kapacitě 100 tisíc kuřat, chov masného skotu plemene aberdeen angus a obhospodařování stovky hektarů trvalých travních porostů v režimu ekologického zemědělství. Podstatná část faremních aktivit je spojena s chovem koní a provozem jezdeckého areálu, které jsou doménou manželky hospodáře Hany.

Účastníci letošních dožínkových slavností, které se budou konat od 14.00 hodin, se mohou těšit na tradiční dožínkové pohoštění, oblíbené grilování, o kulturu se postará kapela Blaťácká pětka či vystoupení Sboru Selských jízd Jana Žižky z Trocnova a naplánovaný je i doprovodný program pro nejmenší.

Odpolednímu programu bude předcházet prohlídka čtyř hospodářství členů Asociace z okolí, jejíž podrobný itinerář byl všem členům ASZ rozeslán.

Asociace soukromého zemědělství ČR, Farma u lesa rodiny Šonkových a ASZ Tábor srdečně zvou všechny členy a příznivce Asociace, aby přijeli strávit příjemné odpoledne s kolegy sedláky do Sudoměřic u Bechyně. Pozvána byla i řada významných hostů.

Hlavní kancelář ASZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info