Lesy na Dačicku decimuje kůrovec. Místní mluví o katastrofě

Lesy na Dačicku bojují s kůrovcovou kalamitou. Zasažena je zde většina smrkových porostů. Suchých stromů je tolik, že je lesníci nestíhají kácet. Majitelé lesů mají zároveň problém najít pro dřevo odbyt.

Kalamita se týká Dačicka, ale i okolí Telče a levého břehu řeky Dyje. Kůrovec je zde kvůli suchu přemnožený už tři až čtyři roky. O kalamitě mluvili místní už loni, letos ale situaci začínají přirovnávat ke katastrofě.

Těžba dřeva mnohonásobně vzrostla, šíření kůrovce se ale stále nedaří zastavit. Hlavním důvodem je sucho. Stromy jsou oslabené, mají nedostatek smůly a nemohou se proti broukovi dostatečně bránit.

Napadené stromy navíc nemá kdo kácet. Město proto požádalo o pomoc krajský úřad. Chce zastavit plánovanou těžbu a soustředit síly jen do postižených oblastí. Jihočeský kraj bude muset situaci řešit zřejmě i s ministerstvem zemědělství.

Proti kůrovci je možné se bránit důslednou obhlídkou lesních porostů a včasným nasazením lapáků, což jsou pokácené stromy, do kterých brouci nalezou naklást larvy, nebo instalací lapačů s feromony. Lesy ČR letos investují do opatření proti kůrovci 172 milionů korun.

Autor: ver

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info