Pařížská dohoda o klimatu už má i souhlas sněmovny. Zbývá podpis prezidenta

Poslanci schválili Pařížskou klimatickou dohodu namířenou proti globálnímu oteplování. Smlouva vzbudila ve sněmovně značné kontroverze. Zákonodárci ji poslali do závěrečného čtení až na pátý pokus. Senát ratifikaci schválil už v dubnu. Nyní ji dostane k podpisu prezident. 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve řekl, že dohoda nebude pro Česko znamenat žádné další zatížení nad závazky, které už dalo v rámci Evropské unie. Jde tak podle něj o drobný příspěvek Česka k celosvětovému úsilí změnit trend zvyšování emisí skleníkových plynů.

„Klimatická změna nepostihuje pouze lední medvědy nebo tichomořské ostrovy, ale čím dál tím víc ovlivňuje a bude ovlivňovat i životy každého z nás prostřednictvím extrémních projevů počasí,“ řekl. Podotkl také, že smlouvu zatím ratifikovalo 160 států a Česko je poslední zemí Evropské unie, která zatím proces nedokončila. 

ODS chtěla hlasování o rok posunout

Opoziční ODS přesto chtěla odročit rozhodování o smlouvě o rok. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukazoval mimo jiné na to, že smlouva není vymahatelná a neobsahuje žádné sankce. Strana se bojí i jejích dopadů. Ve sněmovně ale návrh neprosadila.

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby ji ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa.

Oteplování se má podle dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

Americký prezident Donald Trump v červnu oznámil, že Spojené státy od dohody odstoupí a chtějí dojednat jiné podmínky. Nynější smlouva je podle Trumpa pro Američany neúnosně drahá. Svět krok Spojených států téměř jednomyslně odsoudil. USA mohou oficiálně od dohody odstoupit až v roce 2020, formální proces zatím zahájen nebyl. 

Autor: ver

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info