Souhrn událostí uplynulého dne – 13.9. 2017

Jurečka: Evropský systém varování by se měl zlepšit

V evropském systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) by měly být lépe dohledatelné informace o logistickém řetězci, tedy o tom, jak si zboží obchodníci přeprodávají. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to bude chtít projednat na radě evropských ministrů zemědělství v září.

Pěstitelé chmele řeší problém s ochranou chmelnic před houbami. S mědí musí šetřit

Pěstitelé řeší problém, jak chránit chmelnice před houbami, když k tomu nebudou moci používat měďnaté sloučeniny v množství větším než čtyři kilogramy čisté mědi na hektar. Snížení limitu na používání měďnatých sloučenin na chmelnicích platí podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele ČR Michala Kovaříka částečně už nyní.

Ceny v Česku dál rostou, nejvíc zdražily potraviny. ČNB brzy šlápne na brzdu, čekají ekonomové

Inflace v srpnu zůstala na 2,5 procenta, tedy nad cílem České národní banky. Nejvíce zdražují máslo, vejce, sýry a mléko. Koruna neposiluje natolik, aby růst cen brzdila. ČNB tak nejspíš letos ještě jednou zvýší úrokové sazby.

Brambor je na Vysočině požehnaně, ceny by mohly klesnout

Na Vysočině se rozběhla sklizeň brambor. V kraji, kde je třetina českých polí s touto plodinou, neškodilo sucho tolik jako jinde a sklizeň vypadá slibně. Ve zbývajících částech republiky, pokud nejde o zavlažovaná pole v Polabí a na jižní Moravě, se předpokládá pokles výnosů proti minulému roku o 15 až 20 procent.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info