Poslanci žádají ministerstvo, aby podpořilo potravinové banky

Sociální výbor dolní parlamentní komory se vyslovil pro vznik zákona, který by se zabýval potravinovými bankami. Měl by zavázat stát k tomu, aby finančně podporoval jejich provoz. Banky totiž dosud nemohou žádat o peníze z žádného dotačního programu, od nového roku přitom budou muset od obchodních řetězců přijímat neprodejné jídlo – a náklady na chod jim tak vzrostou.

Zatímco v roce 2016 získala pražská potravinová banka sedm set tun jídla, jen do konce letošního srpna šlo už o tisíc tun. Kvůli zvýšenému přísunu potravin proto musela vedle hostivařského skladu otevřít ještě nový ve Zdibech a přijmout nové zaměstnance.

Větší množství práce ale znamená dražší provoz, který už momentálně nedokážou finanční příspěvky od dárců pokrýt.

„Peníze jsou potřeba na zaměstnance, na pohonné hmoty, sklady i na energie. A kdybychom všechny potraviny, které k nám přijdou, nepřijali a nerozdali tam, kde jsou potřeba, skončily by jako odpad,“ upozorňuje ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová.

MPSV: Budeme potřebovat pomoct od zdravotnictví

Sociální výbor sněmovny proto na svém posledním zasedání odhlasoval vznik zákona o potravinových bankách, který má v první řadě řešit právě příspěvky na provoz. Poslanci zároveň navrhují, aby se zpracováním potravin z bank pomáhali sami lidé, kteří jídlo od charity dostávají.

V zákonu je potřeba se potravinovým bankám věnovat a jasně vymezit rozsah pomoci. „Budou potřebovat finance na provoz, na lidi, ale i na budoucí investice,“ říká předkladatelka návrhu, sociálnědemokratická poslankyně Zuzana Kailová.

„Jsme připraveni začít na zákonu o potravinových bankách pracovat,“ reagovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, které by se podle výboru mělo normou zabývat. „Je ale zřejmé, že se neobejdeme bez spolupráce zejména s ministerstvem zdravotnictví.“

AUTOR ave

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info