Světový den vztekliny

V Den české státnosti, tedy 28. září, na svatého Václava, si také připomeňme Světový den vztekliny. Ten sice s politikou nemá nic společného, i když některé analogie by se možná našly. Radši je ale vůbec hledat nebudeme.

Světová organizace pro zdraví zvířat (The World Organisation for Animal Health, francouzsky Organisation mondiale de la santé animale), známá jako OIE (původně se totiž jmenovala Office International des Epizooties), vyhlásila 28. září za „Světový den vztekliny“. Tato nákaza sice v řadě evropských zemí, včetně naší republiky, už hrozbou není, jenže pozor, vyskytuje se u našich nejbližších sousedů a letos byla zjištěna dokonce u netopýra v Polském Těšíně.

Komora veterinárních lékařů (KVL) konstatuje, že v ČR nebyla vzteklina zaznamenána od roku 2002 a od roku 2004 jsme organizací OIE uznáni za zemi prostou této smrtelné nákazy. Na její eradikaci se podíleli zejména veterinární lékaři a myslivci. Od konce devadesátých let se totiž pravidelně vakcinovaly volně žijící lišky, které jsou přirozeným nejrozšířenějším hostitelem tohoto onemocnění, nebezpečného i pro člověka.

Karel Daniel, prezident KVL, upozorňuje na zákonnou povinnost vakcinovat proti vzteklině všechny psy, a připomíná, že v době, kdy se s domácími psy, ale i s kočkami či fretkami, cestuje na dovolené do nejneuvěřitelnějších destinací, popřípadě i na výstavy, je riziko nakažení vzteklinou reálné. Proto je nutné, aby měli psi, kočky i fretky před cestou do zahraničí platné očkování proti vzteklině.

Riziko je reálné v Polsku, v zemích Ruské federace i v balkánských zemích, v Turecku, v zemích severní Afriky, východní a jihovýchodní Asie, a mnoha dalších. Člověka může poranit a nakazit nejenom pes, ale byly zaznamenány případy poranění srncem, ježkem, šakalem, i opicí.

Podle údajů OIE má vzteklina každý rok na svědomí smrt zhruba 70 000 lidí po celém světě, často jde o děti v chudých zemích. A v 95 % případů onemocnění lidí bývá příčinou infikovaný pes. Nejjednodušší obranou je vakcinace!

Na nutnost vakcinovat psy upozorňují chovatele praktičtí veterinární lékaři, kteří pak vakcinaci i provedou a do dokladů zvířete uvedou datum, použitou vakcínu i  délku  imunity zvířete.

Josef Duben, PR KVL

 

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel

Prezident KVL ČR

603 305 047

daniel.karel@gmail.com

 

Josef Duben

PR KVL ČR

602 172 954

dubenjsf@gmail.com

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info