Končí kvóty na cukr. Zemědělský svaz krizi neočekává. Výzva pro zemědělce to však je

Ke 30. září končí systém produkčních kvót na cukr. Evropská unie tak přestane regulovat produkci cukru v jednotlivých zemích. Tato situace může být pro pěstitele cukrovky a české cukrovary jak hrozbou, tak příležitostí. S ukončením kvótového režimu lze velmi pravděpodobně očekávat tlak na cenu cukru, která i tak dlouhodobě klesá. Plocha pěstované cukrovky  navíc v letošní roce stoupne. Cena cukrovky pro zemědělce se odvíjí od ceny cukru. Všeobecně v Evropě plocha pěstované cukrovky stoupá a obdobně je tomu i v České republice. Průměrný nárůst ploch v EU 28 je cca 17,5 %. V Evropě tak bude na trhu více cukru než v minulých letech a to může zvýšit tlak na cenu. Evropská komise předpokládá nárůst produkce bílého cukru v hospodářském roce 2017/2018 o 20 % oproti roku 2016/2017 (20,1 milionu tun pro rok 2017/2018). Současně Komise očekává pokles importu o –1,5 %, export cukru z EU by se naopak měl zdvojnásobit.

„Zvýšení produkce cukru v kombinaci s omezováním spotřeby cukru kvůli zdravému životního stylu spotřebitelů může vést k propadu ceny cukru,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Ceny bílého cukru v EU v prvních 6 měsících roku 2017 pohybovaly se mezi 495 až 498 € za tunu. Světové ceny cukru podle posledních údajů nadále mírně klesají, mezi 24/07/2017 a 21/07/2017 došlo k poklesu o –5,8 % u bílého cukru (316,7 €/t), a k poklesu o –6,5 % u surového cukru (253,5 €/t).

Zemědělský svaz neočekává cukrovou krizi obdobnou krizi mléčné

Cena cukru může podle Pýchy výrazně klesnou, ovšem obdobná situace jako po ukončení mléčných kvót se neočekává. Cukrovka potažmo cukr je poněkud jiná komodita. Zpracovaný cukr se na rozdíl od mléka může uskladnit a kontrakty jsou dělány na roční bázi. Je tedy nepravděpodobné, že by některý cukrovar odmítl vypěstovanou cukrovku převzít.

Situace cukrovarů v České republice

V České republice funguje celkem 7 cukrovarů. Dva cukrovary sídlí v Čechách a pět cukrovarů sídlí na Moravě. Čtyři cukrovary jsou zprostředkovaně vlastněny rakouskými, německými či francouzskými zemědělci a tak mezi našimi pěstiteli samozřejmě panují obavy, aby je vlastníci v budoucnosti nezavřeli. Zvláště, pokud zahraniční zemědělci vlastnící cukrovary, budou zvyšovat plochy pěstované cukrovky a ceny by byla dlouhodobě nízká. „Momentálně ale žádné takové signály nemáme. Nyní naše cukrovary spíše deklarují zájem o to, aby zemědělci plochy cukrovky zvýšili, což je bezpochyby pozitivní. Rozhodující pro zemědělce ale bude výkupní cena, kterou budou cukrovary ochotny zaplatit,“ říká Pýcha.

Pěstování cukrovky a výroba cukru má u nás dlouholetou tradici a Česká republika je ve výrobě cukru soběstačná. Vzhledem k očekávanému vývoji na trhu je s ukončením kvót a poklesem ceny cukru spojena i v současnosti velmi důležitá podpora pěstování cukrové řepy jako citlivé komodity. Tu mají čeští zemědělci nižší než jejich kolegové v okolních zemích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info