Ochranáři se bouří. Coca-Cola zvýšila produkci plastových lahví o miliardu

Společnost Coca-Cola se nechová zodpovědně v krizi způsobené plastovým znečištěním planety. To zjistila nová studie Greenpeace, podle které výrobce známého nápoje vyprodukoval loni o miliardu víc plastových lahví než v předchozích dvanácti měsících. Celkově pak více než 110 miliard každý rok.

Coca-Cola potvrdila, že navýšila výrobu obalů svých výrobků, kterými jsou plastové lahve. Firma ale tvrdí, že všechny lahve, které prodává ve Velké Británii, jsou kompletně recyklovatelné. Greenpeace naopak tvrdí, že ve skutečnosti je recyklovatelná pouze malá část plastových obalů. Ve Velké Británii se znovu využije 43 procent použitých lahví, v méně vyvinutých zemích ale toto číslo klesá.

„Coca-Cola mluví o udržitelnosti, ale to ohromné množství, ve kterém vyrábí plastové lahve na jedno použití, stále roste,“ řekla pro The Guardian Louise Edgeová z Greenpeace. „Vykalkulovali jsme, že firma Coca-Cola produkuje přes 110 miliard odpadového plastu každý rok – což dělá ohromující množství 3 400 za sekundu – zatímco odmítá převzít zodpovědnost za svou roli v krizi plastového znečištění, které čelí naše oceány,“ uvedla.

„Uvítali bychom, kdyby nám Cola poskytla detailní rozbor toho, co produkuje – stejně jako lepší objasnění našich odhadů,“ dodala Edgeová.

Kromě fosilních paliv používaných k výrobě plastových lahví končí každý rok až třináct milionů tun plastů v oceánech, kde jsou potom pozřeny ptáky nebo rybami. Už dříve vědci odhadli, že v roce 2015 bude, co se váhy týče, v oceánech více plastů než ryb. Dnes odborníci předpokládají, že do roku 2021 stoupne celosvětová produkce plastových lahví až na půl bilionu za rok.

Ve Velké Británii prodává Coca-Cola své nápoje v lahvích z recyklovatelného plastu, v jiných zemích ale firma stejný postup odmítá. V současné době produkuje lahve, které jsou recyklovatelné pouze z pětadvaceti procent. Cola se ale zavázala, že do roku 2020 zvýší toto číslo na padesát.

„Naše globální spotřeba PET lahví byla v roce 2016 59 procent, což znamená navýšení o jedno procento z 58 v roce 2015. Naši balící strategii stále vylepšujeme a kontrolujeme, je to část naší firemní strategie,“ uvedl mluvčí Coca-Coly, pod níž spadají i další značky jako Fanta, Sprite, Oasis, Lilt a Schweppes.

Podle mluvčího je ve Velké Británii sto procent Coca-Cola lahví a plechovek recyklovatelných, a to od roku 2012. „Naše plastové lahve obsahují 25 procent znovu využitelného materiálu a nedávno jsme se zavázali k tomu, že toto množství do roku 2020 zdvojnásobíme,“ dodal. Firma také podpořila návrhy na zálohované lahve a spolupracuje s britskou vládou na uvedení návrhu do praxe.

Autor: Radka Kopecká

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info