Školkaři nesouhlasí s návrhem zastavení úmyslných těžeb

Při jednáních na Ministerstvu zemědělství v letošním roce, kterého se účastnilo i vedení Lesů ČR, dodali zástupci školkařů podklady s vyčíslením dramatických dopadů náhlého poklesu potřeby sadebního materiálu u LČR, který také dokumentuje trend probíhající i u ostatních vlastníků

V České republice se výše umělé obnovy lesa pohybuje až kolem osmdesáti procent. Kvalitní lesní školkařství je proto nepostradatelné pro zachování a zlepšování budoucí kvality lesních porostů, ovlivňuje skladbu lesů, jejich budoucí stabilitu, odolnost proti škodlivým činitelům, zadržování vody v krajině, kvalitu životního prostředí atd.

Dle vyjádření SLŠ ČR byl pokles potřeby sadebního materiálu způsoben především omezením mýtních úmyslných těžeb v roce 2016 v důsledku (ne)zpracování kalamity, která se státnímu podniku vymkla z rukou. „Výmluvy na změnu klimatu zde neobstojí. Při jednáních se zástupcům SLŠ ČR bohužel nepodařilo vyjednat žádnou podporu či pomoc při řešení problému s přebytky napěstovaného sadebního materiálu ze strany ministerstva či státního podniku, a to přesto, že prokazatelné ztráty, které utrpěli pěstitelé sazenic, musí paradoxně znamenat neplánované úspory v rozpočtu státního podniku (snížením objemu zalesnění LČR jen v roce 2017 „uspoří" přes 140 mil. Kč). Ani ministr zemědělství Marian Jurečka nevyslyšel žádost SLŠ ČR o osobní schůzku k projednání problematiky, naopak jsme svědky plošného zastavení úmyslných těžeb smrku a borovice, aniž by se kdokoli zabýval tím, že to školkaře opět znatelně poškodí," uvádí tisková zpráva SLŠ ČR.

To, že víceletý proces pěstování sadebního materiálu není školkař schopen ukončit bez obrovských finančních ztrát, je podle názoru školkařů asi pochopitelné, ale když to nazveme „podnikatelským rizikem", je problém alibisticky převeden na pěstitele, přestože nemá šanci ovlivnit rozhodnutí orgánu státní správy.

„Se zastavením úmyslných těžeb tak SLŠ ČR zásadně nesouhlasí a ztotožňuje se v tomto s názory soukromých vlastníků lesa," říkají čeští školkaři.

Situaci v lesnictví podle školkařů dále komplikuje plánované ukončení některých smluv LČR s jejich smluvními partnery. Vyvstává obrovské riziko, že se opuštěné smluvní jednotky nestihnou „přesoutěžit" do jara 2018 a jarní zalesnění bude řešeno nějakým nestandardním způsobem nebo jeho částečným odkladem.

SLŠ ČR vyzývá ministra Jurečku, aby zástupce Sdružení lesních školkařů stihl vyslyšet dříve, než resort zemědělství opustí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info