Falešný či ošizený burčák? Podle inspektorů je nedostatků méně
19.10.2017 | Denik.cz
Obsah lahví označených jako burčák a jeho původ kontrolovaly v úterý inspektorky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve vinotéce v brněnských Maloměřicích. Sezona "mléka starců" vrcholí, byť se burčák smí prodávat až do konce listopadu. Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, podle nich je prohřešků méně než v uplynulých letech.
Původ burčáku musí být uvedený v dokladech k produktu, o které inspektorky požádaly i prodavačku v maloměřické vinotéce. „Kontrolovat víno sem chodí inspektoři pravidelně. Zatím bylo vše v pořádku a žádnou pokutu jsme nedostali. Máme burčák z bílého i červeného vína,“ uvedla žena za pultem Andrea Čapková. Jediným nedostatkem bylo chybné označení a uvedení výrobce. To prodavačka po upozornění inspektorek napravila.
Nejčastějším problémem je u šizených "burčáků" nadměrně ředěný mošt vodou a s tím související i doslazování.
Odebraný vzorek musí analyzovat laboranti na celkový obsah alkoholu, případné doslazování, botanický a geografický původ. „Na výsledky kontrolovaných parametrů čekáme čtyři až šest týdnů kvůli přirozenému prokvašení burčáku,“ zmínila inspektorka.
Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, z toho v sedmačtyřiceti případech odebrali vzorek. „Tři vzorky jsou zatím vyhodnoceny jako vyhovující. Šest vzorků kontrolovali inspektoři na místě senzoricky a ty byly také v pořádku,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj od posledních let lepší. Z loňských devětašedesáti zkoumaných vzorků v laboratoři byly nevyhovující čtyři.
Pokuta se pohybuje v řádu desítek až stovek tisíc korun.
Autor: Redakce