Nevstupujte do parků, varují pražské radnice kvůli následkům větru

Doporučení vydané včera platí i pro dnešek. Stromy a větve mohou dál padat. Vichřice včera v Praze dosáhla rychlosti 119 kilometrů v hodině. Nedoporučujeme vstup do Stromovky a Letenských sadů. Taková výzva stojí na webových stránkách Prahy 7.

„Hrozí zde velmi vysoké riziko úrazu v důsledku pádu stromů či větví,“ vysvětlila radnice. Podle všeho doporučení potrvá i během celého dneška. A nejen ve Stromovce a na Letné. Také další radnice varovaly před vstupem do parků a lesů.

Týká se to například Divoké Šárky, obory Hvězda, Kunratického lesa, ale třeba i Havlíčkových sadů. „Všechny návštěvníky pražské přírody důrazně žádáme, aby dbali na svou vlastní bezpečnost a nevstupovali do pražských lesů a parků, dokud se situace nezlepší,“ vyhlásilo vedení Lesů hlavního města Prahy na svém webu.

Z podobných důvodů bude i během dneška uzavřena trojská zoo. Zdejší stromy mohou být podle ředitele Miroslava Bobka návštěvníkům nebezpečné i v pondělí.

Mohou padat větve a celé stromy 

„Větve, ale i celé stromy mohou padat i několik dní po silné vichřici. Nalomenému kmenu stačí málo a zbortí se. Kořenový systém je narušen. Navíc jsme na některých místech zaznamenali poměrně silné srážky a půda je tedy značně provlhlá, což umocňuje nebezpečí. Lidem v několika dalších dnech návštěvu parků a lesů v Praze rozhodně nedoporučuji,“ sdělila Pražskému deníku dendroložka Barbora Kindlová.

Přestože meteorologové už pro pondělí hlásí relativní zklidnění povětrnostních podmínek nejen pro metropoli, například doporučení Prahy 7 potrvá. „I během pondělí na území Prahy očekáváme čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 6 až 10 metrů za sekundu a občasné srážky. K večeru bude vítr slábnout,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav. Potvrdil, že během včerejška vichřice dosáhla rychlosti 119 kiometrů v hodině, a to v Praze na Karlově.

 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info