Psí množírny čeká těžká doba. V platnost vstupuje novela veterinárního zákona

Dobrá zpráva pro myslivce a chovatele. Prodávat ulovená či poražená zvířata jim usnadní novela veterinárního zákona. V platnost vstupuje dnes. Povinnosti ale přibudou chovatelům psů i lidem, kteří se starají o toulavá a opuštěná zvířata v útulcích.

Majitelé chovů s pěti a více fenami staršími než rok budou muset krajské veterinární správě zaslat o svých zvířatech hlášení, klidně on-line formulářem. „Naší snahou bude, abychom chovatele administrativně zatěžovali co nejméně,“ přislíbil Petr Šatrán ze Státní veterinární správy. Cílem je zabránit chovu v takzvaných množírnách. „Dosud neměl veterinární zákon definici útulku, což nám mnohdy ztěžovalo kontrolní činnost,“ řekl Šatrán.

Novou povinností budou i čipy pro všechny psy. Na to, aby si je očipovali, budou mít chovatelé čas až do začátku roku 2020. Již dnes jsou čipy povinné při cestách po zemích Evropské unie. Čipy budou podle veterinářů prvním krokem k řešení označování a centrální evidence psů v Česku.

Zmírnění podmínek se bude týkat i domácích porážek skotu. Kvůli BSE – nemoci šílených krav – se od roku 2012 směly porážet pouze kusy mladší 24 měsíců. Chovatelé si navíc od veterinářů museli vyžádat povolení. Těchto porážek se uskutečnilo téměř 10 tisíc. Nyní budou moci porážet dobytek až do věku šesti let, ročně však nanejvýš tři kusy.

Úlevy se dočkají také chovatelé prasat při domácích zabijačkách. Dosud mohli maso, jitrnice a škvarky spotřebovat jen ve své domácnosti. Nyní je mohou přenechat i svým příbuzným, kteří bydlí jinde.

„Úlevou, po které chovatelé dlouho volali, je možnost dodat vlastní produkty  ‚ze dvora‘ i do stravovacích zařízení,“ řekl veterinář Jan Váňa. Jde o maso drůbeže, králíků, vejce, med, ryby a mléko. Veterináři budou kontrolovat, zda do restaurací půjdou skutečně nezávadné produkty.

INSPEKTORŮM VSTUP POVOLEN

Veterináři si také budou moci zjednat přístup do uzamčených prostor tehdy, když s nimi chovatelé nebudou chtít spolupracovat. „To však můžeme využít pouze v případě, že by bylo doopravdy vážné podezření z hlediska nákaz nebo zdravotní závadnosti potravin,“ dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

 

Autor: Jiří Janda

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info