Veterináři změnili názor: Výslužku ze zabijačky může dostat skoro každý

Výslužky ze zabijačky se budou moci rozdávat prakticky libovolně, nejenom příbuzným. Veterináři totiž změnili své stanovisko a nakonec se přizpůsobili výkladu ministerstvu zemědělství. Před třemi dny zástupci veterinární správy upozorňovali, že by výslužku měli dostávat jen osoby blízké podle občanského zákoníku, tedy příbuzné v přímé řadě.

„Státní veterinání správa přizpůsobí své pojetí definici ministerstva zemědělství. Ministerstvo zastává, jako předkladatel novely, výklad osoby blízké v širším slova smyslu, dle něhož mohou pod tuto definici spadat také přátelé či sousedé,“ uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se tak výslužka může dát prakticky komukoliv. „Lidé mohou darovat bez hrozby sankce produkty ze zabijačky, tak jak to ostatně celé generace dělají. Veterinární zákon umožní darovat výslužku ze zabijačky nejen rodině, ale i osobě blízké. A osobou blízkou je každý, kdo by újmu druhého považoval za újmu vlastní. A to může být na vesnici prakticky každý,“ dodal ministr. 

Výslužka se nesmí objevit v prodeji

Veterináři však zdůrazňují, že se výslužky nesmí prodávat. „Jako rozpor se zákonem bude jednoznačně hodnocen nález produktů z domácí porážky na trhu, například ve veřejném stravování,“ dodal Majer. 

Novela zákona, která předávání výslužek umožňuje, platí od listopadu. Do začátku měsíce platilo, že dobroty z domácí zabijačky mohly jíst pouze osoby z domácnosti, kde se poráželo.

 

Autor zem

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info