Vyšší cena kaprů, více pytláků. Na západě Čech teď hlídají rybníky nonstop

S blížícími se vánočními svátky připravují rybáři kapry na vánoční prodej a nasazují je do revírů, proto také u vody přibývá pytláků. Porybní se tedy zaměřují na jejich odhalování. Zřejmě kvůli rostoucím cenám ryb ale pytláků výrazně přibylo.

Než spustí rybáři výlov připraveného rybníku, jsou kapři, namačkaní na malém místě, snadnou kořistí právě pro zloděje. Při výlovech, kdy se snižuje hladina rybníka, hlídají správci sádky už od rána. V rybnících jsou takzvaní mateční kapři, jejichž váha překračuje třeba 7 kilogramů.

Nepříjemné zkušenosti s pytláky mají božíčanští rybáři, před Vánoci v roce 2004 jim zloději odnesli 150 kaprů. Od té doby tady raději před svátky hlídkují i se psy. „Už se tady střídáme. Až do Štědrého dne jsme tady 24 hodin denně,“ popisuje jeden z hospodářů Václav Šnajdr.

Bezmála 90 korun za kilo kapra

Po podzimním zarybňování se to kapry hemží i ve sportovních revírech. Proto jsou zvlášť před Vánoci střežené víc než obvykle. Jen na Chebsku letos chytila rybářská stráž dvacítku pytláků, což je nejvíc za posledních deset let.

Hospodáři jsou přesvědčení, že zloděje přitahují ryby hlavně kvůli vyšší ceně. Bez dokladů je nabízejí například restauracím nebo přímo prodejcům. „Když jsme začínali prodávat vánoční kapry na sádkách, tak jsme začínali kolem 68 korun. Dneska se to hnedle o tu dvacku šouplo nahoru,“ vysvětluje Šnajdr.

 

Autor kul

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info