Souhrn událostí uplynulého dne 22. 11. 2017

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to uvádí profesorka Vysoké školy chemicko-technologické Jana Hajšlová. Ta je zároveň členkou expertního týmu, který řeší s Bruselem různé kvality potravin.

Vysočina bude farmářům pomáhat mapovat dopady ochrany pitné vody

Kraj Vysočina bude pěstitelům brambor dál pomáhat v mapování dopadů omezení, která jim přináší ochrana vodárenských nádrží. Za první letošní studii, již vypracoval havlíčkobrodský Výzkumný ústav bramborářský na pozemcích v dosahu přehrady Švihov na Želivce, kraj zaplatil skoro 120.000 korun.

Počet včelstev se letos snížil o desetitisíce na 637.000

Počet evidovaných včelstev letos meziročně klesl zhruba o 35.000 na přibližně 637.000. Produkce medu klesla na 8500 tun proti loňským více než 9000 tunám. ČTK to dnes sdělila předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Včely chová na 58.500 včelařů, z toho je většina ve svazu, zhruba 2600 včelařů je neorganizovaných.

Plocha určená pro pěstování bioplodin v EU roste

Rozloha zemědělských pozemků certifikovaných pro pěstování bioplodin nebo nacházejících se v procesu takové certifikace činila loni v Evropské unii 12 milionů hektarů, což bylo zhruba 6,7 procenta veškeré zemědělské půdy v EU. Od roku 2012 se plocha určená pro bioplodiny zvýšila o téměř dva miliony hektarů.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info