Lépe „zůstat u komína“. Kateřinský víkend srazí teploty k nule

Víkendová předpověď počasí naplní lidovou pranostiku „Přišla svatá Kateřina, nevzdaluj se od komína“. Zatímco ještě v pátek mohou teploty v Čechách dosáhnout až patnácti stupňů, nástup studené fronty přinese citelné ochlazení, sníh s deštěm a nejvyšší denní teploty v sobotu do deseti, a v neděli maximálně k šesti stupňům Celsia. 

Příchod zvlněné studené fronty ze západní Evropy nad české území by se měl podle meteorologů projevit už v pátek odpoledne. Zatímco během dne má stejně ve čtvrtek v Čechách přetrvávat jasno nebo skoro jasno (Moravu čeká oblačno) a teploty kolem jedenácti stupňů mohou místy vyskočit až k patnáctce, s přibližujícími se volnými dny dojde k proměně.

V podvečer se na západě zatáhne a mohou se objevit přeháňky a déšť, které také napíší tečku za nezvykle teplým koncem listopadu. Na svatou Kateřinu se budou přibývající mraky přesouvat přes české území směrem k východu a během sobotního večera už numerické modely počítají s deštěm na většině území republiky. A jestliže sobotní teploty zastaví rtuť teploměrů na deseti stupních, v neděli klesne ještě níž.

Hranice sněžení na čtyřech stech metrech

„Ochlazení bude citelnější. Nejvyšší teploty čekáme od dvou do šesti stupňů,“ potvrzuje meteorolog ČT Vladimír Piskala. „Počasí bude proměnlivé, čeká se zatažená obloha s deštěm. A i když bude přeháněk ubývat, ojediněle mohou v polohách nad 400 metrů nad mořem přecházet ve sněžení,“ dodává s tím, že ve Slezsku a na Moravě bude hranice sněžení na osmi stech metrech, i zde se ale bude snižovat.

Stejný ráz i denní maxima od dvou do šesti stupňů si potom počasí podrží i po víkendu, přetrvávat má i oblačná obloha s ojedinělými přeháňkami, které budou ve sněžení přecházet už ve výškách nad čtyři sta metrů. Teplotní pád se potom propíše i do nočních hodnot. „Už se budeme pohybovat pod nulou, a to nejčastěji v intervalu kolem minus jednoho stupně,“ doplňuje Piskala. 

AUTOR ave

zdroj: ČT24, ČHMÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info