Souhrn událostí uplynulých dní – 1. 12. – 3. 12. 2017

Po Vánocích potraviny zlevní, předpokládají ekonomové

Inflace je nyní v Česku nejvyšší od roku 2012 a jejím tahounem jsou potraviny. Například v říjnu zdražilo máslo v meziročním srovnání o více než padesát procent. Ekonomové však věří, že růst spotřebitelských cen dosáhl svého vrcholu a v dalších měsících budou pomalu klesat.

Potravinářská inspekce zjistila přítomnost pesticidu v jablkách z Polska

V akreditované laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bylo zjištěno, že jsou na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Jednalo se o jablka odrůdy Prince, polského původu, která byla do ČR distribuována v množství 1 560 kg.

Maso vládne českému talíři. Sníme ho o polovinu víc než za socialismu

Jídelníček Čechů se za 66 let razantně proměnil. Každý dnes sní o třicet kilo víc masa než na začátku socialistické éry. Demokracie přinesla boom drůbežího masa, zkonzumujeme ho jedenáctkrát víc. Nezměnilo se ale jen množství masa na talíři, jíme méně obilovin, ale více ovoce, zeleniny a hlavně tuků.

Ekonomickou i ekologickou hodnotu každého stromu posuzují státní lesníci na čtyřech zkušebních plochách

Posoudit stromy v hospodářském lese z pohledu ekonomického i ekologického učí své kolegy čeští lesníci z podniku Lesy ČR. Zatím na čtyřech hektarových plochách. Postupně se tato metoda zvaná Marteloscop začíná uplatňovat také v běžných hospodářských státních lesích. Postup oceňují i tuzemští ekologové.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info