Teploty v noci klesly hluboko pod 20 stupňů, zima však do Štědrého dne nevydrží

Bezmála 30 stupňů pod nulu spadla v noci teplota na nejchladnějších místech v Česku. Zcela nejnižší teplotu zaznamenala měřicí stanice na Rokytské slati na Šumavě, kde bylo minus 28,1 stupně. Na Horské Kvildě bylo téměř minus 25 stupňů, v jizerskohorské osadě Jizerka až 23 stupňů pod nulou. Silně mrzlo i v Krkonoších či Adršpachu. Uplynulá noc byla dosud nejchladnější v začínající zimě a nejspíše to tak nějakou dobu zůstane, příští noci i dny by měly být již teplejší.

Český hydrometeorologický ústav vydal pro noc na úterý a úterní ráno výstrahu na náledí, která platí pro Jihočeský kraj. Výstraha se vyplnila, silničáři ráno upozorňovali na led například na několika úsecích silnice I/3. Mráz, který k vytvoření náledí přispěl, byl ovšem mimořádně silný.

Vůbec nejnižší teploty zaznamenaly přístroje na prakticky neobydlených místech na Šumavě – Rokytské slati, kde bylo minus 28,1 stupně Celsia, a na Březníku, nejchladnější obcí byla Horská Kvilda. „Na Březníku bylo minus 26,8 stupně, stanice je ale ve velké nadmořské výšce kolem 1100 metrů. V Horské Kvildě bylo ráno minus 24,9 stupně,“ uvedl Pavel Kopeček z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Jiřího Novotného ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje byl v jižních Čechách velký rozptyl teplot. „Máme teploty od minus pěti do minus 20 stupňů. Je tu místy mlha, tak se může stát, že bude namrzat,“ uvedl. Podobný rozptyl teplot byl i v Plzeňském kraji, na jehož území ostatně leží jak Horská Kvilda, tak Rokytská slať. Například v nedalekých Klatovech byl „pouze“ dvanáctistupňový mráz.

O mnoho tepleji než na Šumavě v noci nebylo ani na opačné straně republiky – na Jizerce klesla teplota až na minus 23 stupňů. V Krkonoších bylo pod minus 15 stupni a podobná zima byla například i v Adršpachu. Zdaleka ne tak silně, ale mrzlo v celé republice. Pod nulu klesly ukazatele teploměrů i na jižní Moravě, nejtepleji – kolem minus 1 až 2 stupňů – bylo však v Ústí nad Labem, Děčíně a Teplicích.

Šlo o nejchladnější noc počínající zimy a dost možná o nejchladnější noc celého prosince – přinejmenším do Vánoc. Teploty budou v příštích dnech stoupat. Zatímco ještě v pondělí dávala týdenní předpověď naději, že by mohlo být o Vánocích bílo, nyní už se opět zdá, že budou na blátě. I v noci bude leckde nad nulou, přes den by mohly teploty na počátku příštího týdne vystoupat až k 9 stupňům nad nulu.

Úterý však bude ještě docela chladné. „Převážně by se měla denní maxima držet pod bodem mrazu,“ uvedla meteoroložka Zuzana Krejčová. Nejvyšší denní teploty by neměly překročit minus 3 až plus 1 stupeň Celsia, na horách bude minus 5 stupňů. Prudké oteplení by měl přinést čtvrtek, kdy bude v Čechách rázem až plus 6 stupňů, ve zbytku republiky 0 až 4. 

 

Autor mld

zdroj: ČT24, ČTK, ČHMÚ

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info