Souhrn událostí uplynulého dne – 19.12.2017

Vinná klobása - tradiční vánoční jídlo oslavující slunovrat

V mnoha českých domácnostech nechybí na sváteční vánoční tabuli vinná klobása stočená do spirály, po smažení připomínající slunce. Mnohé archivy hovoří o tom, že se na sváteční stůl dostala jako symbol slunovratu. V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století.

Amazonský prales produkuje tolik metanu jako všechny oceány dohromady

Amazonskému pralesu se přezdívá zelené plíce planety. Jenže kromě kyslíku produkuje i metan. Jak nyní výzkumníci z Open University zjistili, tak ho do atmosféry vypouští tolik, že by záměna plic za část z opačného konce těla byla realitě blíže.

Stát rozdělil čtyři sta milionů, čtvrtinu dostal Agrofert

Česko letos na národních dotacích rozdělilo potravinářským podnikům 400 milionů korun, z toho více než čtvrtinu firmám z holdingu Agrofert. Holding, jehož majitelem byl někdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO), tak žebříček příjemců dotací vede.

Bohemia Sekt prodala za 11 měsíců více šumivých i tichých vín

Skupina Bohemia Sekt prodala za 11 měsíců více sektů, šumivých nápojů a tichých vín než za stejné období loňska. Rozhodující bude ale prosinec, kdy se prodá třetina roční produkce sektů. Za celý rok očekává skupina meziroční růst v jednotkách procent. ČTK to řekl ředitel Ondřej Beránek.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info